Сириецът Дахер Дахер, който от години живее в България, коментира последните атаки в Сирия, химическото оръжие и има ли опасност от нови удари.

Може ли да се говори за използвано химическо оръжие срещу цивилни граждани?

Сирия няма никакъв интерес да използва химическо оръжие. Трябва да кажем и че Хан Шейхун е град под владение на Ал Нусра. Това са хора, които пращат дъщерите си да се самовзривяват. Смятам, че и кадрите, които видяхме на деца… са доста лицемерни. Освен това, на разпространените видеа се вижда, че ги пипат с голи ръце, което е абсурдно за атака с азарин. На територията на сирийското правителство живеят всички християни, друзи, всички малцинства, заедно с много голям част от сунитите. А в териториите на т.нар. бунтовници са само ислямисти.

Страните от Г7 заседаваха с часове в Италия. Призоваха за разследване. Смятате ли, че наистина ще се стигне до сериозно разследване кой е използвал химическо разследване срещу цивилни граждани? От друга страна Турция, която подкрепи ударите на САЩ, излезе с информация, че потвърждават използването на отровния газ зарин. Това са думи на турския министър на здравеопазването.

Нямам никакво доверие нито към Ердоган, нито към неговите съветници. В твърденията им няма никаква достоверност. През 2013г. беше използвано отново химическо оръжие. Всички медии тогава гръмнаха и казаха, че Асад го е използвал, припомни Дахер пред BIT. Разследването тогава започнa 5 месеца по-късно. В докладите на тогавашните разследващи е записано, че много по-вероятно е бунтовниците да са използвали това химическо оръжие. Не очаквам някакво истинско разследване или истината да излезе на яве.

При положение, че е толкова сложна ситуацията  и са занесени много интереси и териториални претенции, какво е бъдещето на Сирия? Трябва ли да бъде свален режима на Асад?

Дори и да свалят режима на Асад нищо няма да се промени. Ние имаме една светска част и една радикална. Тази светска част няма как да премине в територия на Катар, Турция, Судитска Арабия, поради исторически причини. Войната бе загубена от т.нар. „бунтовниците”, защото те предприеха една радикална идеология. Те са финансирани от Саудитска арабия. Всяка територия, която те завладяват, налага шериат. Идлиб има табели, които забраняват на жените да излизат без никаб (традиционното облекло на мюсюлманските жени, което покрива лицето изцяло и остава само тесен процеп за очите – бел.ред). В цялата област е наложен шериат. Там християни вече няма. Бившите християнски градове са разрушени.  Това е един създаден хаос и свалянето на Асад няма да спре войната. Така както свалянето на Садам Хюсейн не реши проблемите, както свалянето на Кадафи не спря проблемите. Саудитска арабия, Катар, Кувейт – те трябва да спрат да финансират тези радикални групи. Искате промяна? Направете го със светско правителство. Над 70% от сирийците са със светски разбирания.

Какви грешки могат да бъдат допуснати. В момента държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън им среща със външния министър на Русия Сергей лавров в Москва. Може ли да се постигне разбирателство между САЩ и Русия?

Грешка може да бъде допусната с разделянето на Сирия, което би могло да доведе до трайни спорове. Ако се прекарат и двете тръби – и иранската, и саудитската, и да се разпределят квотите е решение. Тоест, ако се удовлетворят енергийните претенции и на Русия, и на САЩ, може би е най-трайното решение, което ще спре войната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук