мигранти, граница,Гърция, Турция

Повече от 1400 албанци са потърсили убежище в държавите-членки на ЕС през август 2021 г., което е с 46% повече в сравнение с юли и над два пъти повече от юни, сочат данни на ЕС.

Цифрите са по-високи, отколкото в месеците преди пандемията, включително през декември 2019 г. и януари и февруари 2020 г., съобщава „Екзит Нюз“.

От подадените през август заявления 1200 са били заявления за първи път, а около 230 са били повторни заявления. Албания е на първо място по брой на заявленията в региона, четири пъти повече от второто място.

Почти четвърт милион албанци са потърсили убежище в държава-членка на ЕС, в периода 2008-2021 г., без да се включва Обединеното кралство.

През 2020 г. броят им видимо е намалял поради пандемията, но след като мерките за пътуване донякъде са облекчени, броят им отново се е покачил.

Въпреки че Албания се счита за „безопасно място“, до 10% от молбите се приемат като основателни. Освен това между 2008 г. и 2020 г. повече от 700 000 албанци са получили разрешение за пребиваване в ЕС.

Намаляването на молбите за убежище е условие за откриването на първата междуправителствена конференция, която бележи официално началото на преговорите за присъединяване към ЕС. Решението се очаква през декември след поредица от откази, въпреки че ЕК твърди, че всички условия са изпълнени.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук