Николай Цонев
на снимката: Николай Цонев

108 хиляди лева ще получи бившият военен министър Николай Цонев като обезщетение за показния му арест във Военномедицинската академия.

Той беше задържан на 1 април 2010г. в рамките на делото срещу т.нар. “Абсолютен престъпник”. Делото беше водено от заместник-градския прокурор  ма София Роман Василев.

Във видеата, разпространени от МВР от ареста на министъра, се вижда, че той е унижен по брутален начин.

От клипа на МВР се чува гласът на Роман Василев, който казва:

„Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва – долу на земята”.

Военният министър беше накаран да коленичи, а срещу него стоеше дулото на огнестрелно оръжие на полицай.

НЕВИНЕН

На 3 февруари 2015-та Николай Цонев беше абсолютно оневинен. Магистратите, които гледаха делото му се аргументираха, че това е „емблематичен пример” за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя Петьо Петров – известен с прякора Пепи Еврото.

Още по време процеса се появиха сериозни данни, че не подсъдимите, а Петров, който беше основен свидетел, е предложил рушвета от 20 000 евро.

Според обвинението е станало обратното – Цонев и Попов, с посредничеството на Сантиров, притискали следователя да „смачка“ разследване по договора на МО за закупуване на комуникационна система „Странджа 2″.

Нито една от съдебните инстанции обаче не прие тезата на прокуратурата. Магистратите категорично заявиха, че „без активната намеса на Петров, подсъдимите Сантиров и Попов не биха се ангажирали в извършването на инкриминирания им корупционен акт, в който е било въвлечено и името на Цонев“.

ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО

Николай Цонев поиска обезщетение от 200 000 лева заради нанесените му вреди – бруталният арест, фактът, че телефонът му е бил подслушван. Всичко това влошило здравословното състояние на бившия министър и е затруднило политическата му реализация.

На първа инстанция обаче Софийският градски съд присъди 50 000 лева. Софийският апелативен съд (САС) увеличи обезщетението двойно до 100 000 лева за неимуществени вреди и още 8800 лева – за имуществени.

Съдът не пропуска и факта, че процесът срещу Николай Цонев е описван и в докладите на Европейската комисия за България.

За поведението си по време на акцията Роман Василев бе наказан от Висшия съдебен съвет с порицание.

Той напусна съдебната система през 2014 година, няколко дни преди фалита на КТБ, успя да спаси парите си в банката и взе десетина брутни заплати обезщетение за вярната си служба на държавата, припомнят анализатори.

Върховният касационен съд постанови, че присъдените 108 000 лева са справедливо обезщетение, което обаче трябва да платят българските данъкоплатци заради грешката на прокурора Василев.

Досега бившият военен министър е осъдил държавата за близо 180 000 лева за всички четири дела, които прокуратурата води неуспешно срещу него.

Още един обвиняем по делото „Абсолютен престъпник” – Тенчо Попов – осъди държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург за 14 000 евро.

Съдията Петър Сантиров е на път да вземе рекордните 300 000 лева заради тежкия си престой в ареста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!