Мишел Барние
На снимката: Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние (вдясно) при пристигането си в Лондон

Обединеното кралство и Европейският съюз  премахнаха едно от ключовите противоречия, които пречат на страните да сключат споразумение относно формата на бъдещите отношения и свободната търговия. Това съобщава вестник „Гардиън”, позовавайки се на информирани източници в Брюксел. Според публикацията страните са успели да се споразумеят за квотите за риболов в изключителната икономическа зона на Великобритания.

Според вестника преходният период преди влизането в сила на новите правила, при който квотите на Европейския съюз ще бъдат значително намалени, ще продължи пет до седем години. В същото време ЕС първоначално настояваше този срок да бъде 10 години, а кралството беше готово да се съгласи само с тригодишен преходен период.

Остава нерешен въпросът  за единните правила за конкурентоспособност

Друг препъни камък е въпросът за така наречените единни правила за конкурентноспособност – осигуряване на равни условия за британски и европейски компании.

Брюксел настоява, че за тази цел Великобритания трябва да има същите екологични, трудови и социални стандарти като Европейския съюз. За целта властите на кралството ще трябва да приемат закони, подобни на резолюциите на ЕС в тези области, като в същото време отказват да разработят свои собствени. Ако това не се случи, Брюксел ще може да наложи мита върху британските стоки.

Според „Гардиън” Франция и Германия настояват, че ЕС трябва да запази правото си да предприеме действия срещу Лондон, ако Великобритания не хармонизира законодателството си с европейското. Подобни изисквания са неприемливи за британската страна, която предлага в бъдеще периодично да преразглежда условията на търговското споразумение, ако действащите правила в кралството и ЕС започнат да се различават значително. Както пише вестникът, преговорите най-накрая може да се провалят, ако Брюксел не направи отстъпки в тази посока през следващите 48 часа.

Предстои пореден телефонен разговор между Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън

Търговските преговори между Великобритания и ЕС, преустановени в петък, бяха възобновени в Брюксел вчера. Британската страна отбелязва, че това ще бъде последният опит на страните да се споразумеят.  Тази вечер ходът на дискусиите ще бъде обсъден в телефонен разговор между британския премиер Борис Джонсън и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, които вече проведоха едночасов разговор в събота.

Великобритания напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г. след три години преговори за условията за излизане. Брюксел и Лондон се договориха за преходен период до края на тази година, през който всички европейски разпоредби се прилагат за Обединеното кралство, включително търговията по правилата на европейския единен пазар.

Преди края на преходния период, който британското правителство отказва да удължи, страните трябва да се споразумеят за формата на бъдещите отношения и да сключат споразумение за свободна търговия.

В края на 2019 г. обемът на търговия между Великобритания и ЕС възлиза на приблизително 900 млрд. долара, а преходният период ще приключи на 31 декември тази година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!