Европейският съюз реагира на италианското правителство заради неговата позиция по срутилия се мост на магистрала в Генуа, като Брюксел каза, че е дал на Рим милиарди евро за инфраструктурата на Италия.

Реакцията на Брюксел дойде, след като твърдолинейният и евроскептичен вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини обвини Брюксел след трагедята, която отне живота на 38 души, в задаване на приоритети в бюджетите, поставяни над сигурността.

„Много е хубаво да се търся някой, който да бъде обвинен, когато се случи ужасна трагедия като тази в #Генуа. Но е добре да погледнем фактите“, написа в Туитър еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

Той каза, че през седемте години от 2014 до 2020 г. Италия ще получи 2,5 милиарда евро за пътища и влакове, 12 милиарда евро по т.нар. структурни фондове за подпомагане на по-бедните региони и получи зелена светлина за 8,5 милиарда евро от национални разходи.

Европейската комисия каза, че Италия многократно е била облагодетелствана от това, че Брюксел е готов да облекчи бюджетните си правила.

„По отношение на ужасната природа на нещата, които се случиха, това е всичко, което сме казвали досега, но смятаме, че е дошло времето да се направят някои неща ясни“, каза Кристиан Шпар, говорителят на Еврокомисията на ежедневен брифинг.

Изявление на Европейската комисия гласи, че няма „да се ангажира с политически посочвания“.

Същевременно крайнодесният лидер Салвини, който е и вицепремиер , обаче категорично посочи с пръст Брюксел като носещ вина за бедствието, въпреки основно вниманието е насочено към компанията, отговорна за моста.

„Ако външните ангажименти ни пречат да харчим средства, от които се нуждаем за безопасността на училищата и автомагистралите, трябва да си зададем въпроса дали да спазим тези ангажименти или да поставим на първо място безопасността на италианците. Очевидно избирам втория вариант“, каза Салвини във вторник.

В сряда той призова Брюксел да изключи разходите за безопасност от Пакта за стабилност и растеж – бюджетните правила, управляващи Европа след финансовата криза.

„Разходите, които спасяват живота, работните места и правото на здраве, не трябва да бъдат част от строгите изчисления и правилата, наложени от Европа“, каза Салвини.

Другият вицепремиер Луиджи Ди Майо, лидер на популисткото „Движение 5 звезди“, приглася на Салвини, заявявайки, че „Европа може да каже какво иска, но ние не искаме – ние настояваме. Заложени са човешки животи.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!