Лазар Лазаров
на снимката: бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров

Още едно от т.нар. „обществено значими дела“ беше прекратено. Софийският градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров.

Лазаров е на съд за умишлена безстопанственост, свързана със строежа на автомагистрала „Марица“. От действията му, според прокуратурата, агенцията е била ощетена с близо 42 милиона лева. С това обаче не се съгласи намиращият се в съдебната зала юрисконсулт на АПИ, който обяви, че институцията не иска да се конституира като граждански ищец, защото не смята, че е ощетена. Министерството на регионалното развитие пък изобщо не изпрати свой представител.

Съдия Николай Николов прекрати дело с мотив, че обвинението е много разпокъсано, а в обвинителния акт не откри конкретни данни, които да подкрепят тезата на прокуратурата, че бившият шеф на АПИ съзнателно е ощетил пътната агенция. Самият Лазаров също обяви, че не разбира в какво е обвинен, а адвокатът му Кристиан Мирчев коментира:

„Прокурорът е единственият държавен орган, който преценява на кого и какво обвинение да повдигне. В тази връзка ние не оспорваме действията на прокуратурата, а оспорваме начина, по който е извършено, тъй като затруднява изцяло правото на защита. Прокурорът си има право да доказва неговите твърдения, но това все още са едни твърдения. Тепърва предстоят да бъдат доказани. Считам, че ще бъде много трудно“.

Делото срещу Лазар Лазаров беше внесено първо в Специализирания наказателен съд. Той го прекрати и го прати на ВКС, защото прецени, че не му е подсъдно. Върховните съдии се съгласиха и пратиха делото на Градския съд.

Прокуратурата може да протестира връщането на обвинителния акт пред Софийския апелативен съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!