напредъка на България, отговор
ЕК смята възстановяването на свободното придвижване на хора за ключово

Европейският съюз ще засили подкрепата си за независими медии в борбата с дезинформацията и разпространяване на фалшиви новини. От институцията призовават държавите от общността да повишат усилията си, така че журналистите да могат да работят спокойно, като им осигурят средства от фонда за европейско икономическо възстановяване от последиците от пандемията. Осигуряването на европейско финансиране от държавите следва да отчита независимостта на медиите, напомнят от Европейската комисия.

Пандемията е довела до вълна от дезинформация

Пандемията е довела до вълна от дезинформация, включително в опит да се повлияе на общественото мнение в ЕС,  отчитат от Европейската комисия. По данни на институцията в хода на пандемията досега са били засечени над 550 случая на дезинформация с източници, свързани с Кремъл. Опроверженията на ЕК на твърдения, свързани с пандемията, са били проследени седем милиона пъти.

От умишлена дезинформация до неволно подвеждане- къде е разликата?

Комисията отбелязва, че е важно да се прави разлика между разпространяването на незаконно съдържание и на съобщения, които може да нанесат щети, но не са извън закона. Границите са размити между различните видове грешно и неточно съдържание – от умишлена дезинформация до неволно подвеждане. Причините за разпространяване на подобни твърдения може да бъдат от целенасочен опит за влияние от външни извършители до чисто икономически основания, напомнят от комисията.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!