БСП

БСП ще сезира Конституционния съд по процедурата на приемане на държавния бюджет.

Причината – гласувано предложение на левицата за отпускане на над един милион лева за храм-паметника „Св. Александър Невски“ и Зографската обител в Атон.

Предложението беше прието, но след това отхвърлено в нарушение на Правилника на дейността на Народното събрание, смятат от БСП.

Проблемът нашумя преди два дни, когато одобреното предложение на левицата предизвика суматоха в пленарната зала.

Член шести по бюджета на Министерския съвет беше прието по вносител без средствата за двата религиозни обекта.

Тогава отпадна и предложението на левицата. Одобряването на допълнителни средства за подпомагане на църковните храмове налагаше прекрояване на целия бюджет.

Затова въпросният член шести беше отложен за вчера, отново беше гласуван и отхвърлен.

Това предизвика реакцията на БСП. Социалистът Жельо Бойчев обяви, че парламентарната му група дава процедурата по приемане на „Бюджет 2018“ на КС.

По думите на Менда Стоянова, предложението не е било направено по надлежния ред през бюджетната комисия.

„Нещо повече, депутатите, които са членове на комисията по бюджет и финанси не знаеха за какво става дума и тогава, видите ли, айде за една минута в ход, на крак в пленарна зала , на базата на един сгрешен глас можем да правим промени от такъв калибър”, каза Стоянова.

След като няма да има над един милион лева държавният бюджет за следващия бюджет за двата храма, министърът на финансите Владислав Горанов се ангажира да се намерят средства за религиозните обекти.

От БСП обаче определиха този ангажимент като демагогия.

 

„След като ГЕРБ и „Обединени патриоти“ скриха дебата по обсъждане на бюджет 2018 г. от българските граждани и след случилото се снощи, ПГ на БСП дава процедурата по приемане на бюджет 2018 г. на Конституционния съд“, каза Бойчев.

„Правим това с ясното разбиране да се противопоставим на поредния опит за неглижиране на НС. Това се превръща в политика от страна на ГЕРБ“, заяви още Жельо Бойчев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук