Хърватският генерал Слободан Праляк, който се самоуби в съдебната зала на Хагския трибунал, е оставил прощално писмо.

„Не искам нито гроб, нито погребение, разпръснете пепелта ми над Мирогой (гробището в Загреб)”, съобщава хърватският вестник „Вечерни лист”.

Изданието пояснява още, че Праляк е изпратил писмото на домашния си адрес още преди две години с изискването то да се отвори след смъртта му.

Според информацията той бил готов за най-черния сценарий още преди две години, когато започнал да разработва плана си за самоубийство. Изглежда обаче никой, нито членовете на семейството му, нито приятелите му, са знаели.

Сръбският военнопрестъпник Веселин Шливанчанин, осъден на 17 години затвор заради масовото убийство в Овчара, изрази съболезнования на семейството на хърватския генерал и заяви, че го е познавал като човек коректен към него и семейството му. Двамата се запознали в затвора и се виждали в спортната зала и в помещението за срещи с посетители.

По повод реакциите на хърватските политици, които характеризираха Праляк като морален, честнен и интелигентен човек, който защитава принципите си, хърватските психиатри предупредиха, че опитите да се представи самоубийството като достоен акт и дори самата информация за самоубийства води до увеличаване на самоубийствата.

„Мисля, че това ще доведе не само до по-висока степен на автоагресия, но и до агресия към другите”, предупреди психиатърът.

Думите му бяха потвърдени от събитията в парламента, където минути след самоубийството на Праляк депутати се сбиха.

Свързани статии:

Почина босненският хърватин, който изпи отрова по време процеса в Хага (ВИДЕО)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!