Днес БСП за пореден път призова премиерът да дойде в парламента, за да обясни новите антикризисни мерки. Бойко Борисов обаче е на инспекция на „Балкански поток“. В крайна сметка, в пленаранта зала се стигна до скандал, а БСП напуснаха залата в знак на протест.

БСП за пореден път поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента. Днес социалистите настояват Борисов лично да представи новите социални и икономически мерки. И по-конкретно – да обясни с числа откъде идват парите за новите антикризисни мерки, които обяви в понеделник с обяснението, че средствата от около 2 млрд. лв. са от „мазнинките в хазната“.

БСП настояват премиерът да гарантира как тези пари ще бъдат дадени на нуждаещите се семейства и на малкия и средния бизнес, а няма да отидат „в джобовете на обкръжението му“.

„Борисов раздава пари от джипа“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова критикува от парламентарната трибуна Борисов, че раздава пари, карайки джипа; че не се вслушва в исканията на протестиращите за правова държава и не идва в парламента, където трябва да се дебатират мерките; че намаляването на данъка върху добавената стойност за бира, вино, фитнеси и туроператори се прави през преходни и заключителни разпоредби на друг закон от коалиционен партньор и др.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че ще предаде искането на БСП на премиера. Последваха обаче поредица от процедури, в които социалистите продължиха да настояват Борисов да дойде в парламента, крещейки „Оставка“.

Защо не са включени мерките в дневния ред на НС

След това Георги Свиленски обяви, че дневният ред на Народното събрание не е адекватен, тъй като не включва дебат по новите мерки.

Той каза, че след като бъдат изхарчени близо 2 млрд. лв., депутатите ще излязат във ваканция, а Борисов ще продължи да вози министри в джипа.

Социалистът Стоян Мирчев поиска почивка, докато премиерът не дойде в парламента. От трибуната той каза:

„Откакто са протестите, г-н Бойко Борисов е най-големият страхливец, води България към катастрофа. Той трябва да е тук и да обясни как ще премине през тази ситуация, в която той ни е поставил, и да спре да се крие като мишка”.

Цвета Караянчева го наказа за обида, а председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова призова да не се руши авторитетът на парламента с просташки действия.

Накрая депутатите от БСП напуснаха пленарната зала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!