Днес 29 юли, пред МС се подготвя голям протест. Организаторите от т.нар. „отровно трио” – адвокат Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, публикуваха свой апел преди дни до президента, лидерите на партиите, НПО-та и синдикатите, в което призовават симпатизантите им да се включат в „гражданско неподчинение”.

Целта е да се блокира страната на 29 юли и да се формира митинг-протест в столица от 10 часа.

В събитието във Фейсбук пише:

„Нека се съберем всички заедно, за да чуе управляващата мафия гласа на цяла България. Да пробием глухата власт с вашия глас. След митинга започва нашата „ваканция“. Носете си палатки, чадъри, одеяла, дрехи, вода. Оставаме на лагер в триъгълника на властта пред Министерски съвет до оставка на мутрите.
ВАЖНО: Започваме да се събираме от 10 ч. в София. Митингът започва от 19 ч. пред Министерски съвет”.

Готова ли е полицията

Новият министър на вътрешните работи Христо Терзийски заяви, че органите на реда са готови да се справят и с общонационален протест.

„Ако имахме организатор на протеста в София, който спазва закона и каже на тази дата ще направя мероприятие и ще затворя дадено кръстовище, щяхме да направим съвещание и ще знаем неговите намерения. Ако имаме предварителна информация, ще вземем мерки, така че едната страна да няма съприкосновение с другата“, поясни той.

И призова тези, които протестират, да спазват правилата и да не влизат в пространството на останалите граждани.

Терзийски коментира и как полицаите ще бъдат компенсирани за извънредния им труд по време на протестите.

Повече пари за полицаите?

„Първата ми задача беше да разговарям с полицейските синдикати. Една от темите беше ненормираното работно време. Нашите служители са два вида – тези които работят по график и тези на смени, на ненормиран работен ден. Направихме бързи крачки към промяна в Закона на МВР, където да отпаднат норми, така че да ни позволят в цялост изплащането на извънработния труда. Специално досега те се компенсираха с 12 дни допълнително отпуска. Финансовият министър пое ангажимента, че ще ни бъдат отпуснати над 65 млн. лв. годишно. Надявам се промяната в закона да влезе в сила от 1 януари 2021 г.”, каза още министърът на вътрешните работи.

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди условията на труд в МВР. Подробности четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!