замърсяване в Марица

Има доказани високи стойности на нитрати, нитрити, както и на амониев азот, надвишаващи допустимите норми. Това показват резултатите от взетите проби от реката, която се влива в Марица, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

С оглед на тези резултати цяла нощ лабораториите са работели по отношение на изследването на всички извори, разположени на територията на Марица.

Първите извори, които ще бъдат пуснати, са Райново, Злато поле и Брод. Когато те бъдат пуснати, жителите на населените места в Община Димитровград изцяло ще бъде захранен с вода.

Водата ще бъде пусната днес

„Още днес ще пуснем захранването на всички хора по водопроводната система и ще бъдат захранени осем села. Кметът на Община Димитровград ни увери, че има техническа възможност за захранването на Райново и по този начин ще можем да пуснем вода. В момента от РЗИ-Пловдив ни дадоха сведения, че в Брод няма никакви отклонения във физико-химичните показатели на водата. Няма отклонения в остатъците от пестициди, няма и наличие на тежки метали“, обясни здравният министър.

Водата не е годна за пиене

Когато водата бъде пусната, може да бъде използвана единствено и само за битови нужди. Тя не трябва да се ползва за готвене и пиене.

Камиони на Червения кръст ще докарат 80 000 л вода за пиене.

„Очакваме водата, която ще бъде пусната, да не е толкова бистра и да е замътена. Има възможност заради повишаване на налягането да има аварии“, поясни проф. Ангелов.

„Установено е предприятие, което произвежда торове. Намерили сме остатъци от тях във водата, където са починали животните. Тези торове не влияят на рибите“, обясни от своя страна екоминистърът Емил Димитров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук