протест на служителите на МВР
на снимката: протест на служителите на МВР

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно онлайн заседание. Социалните партньори ще обсъдят проект за промени в Закона за Министерството на вътрешните работи.

Той е внесен от председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев и група народни представители от ГЕРБ. Заседанието е насрочено за 13 часа.

Проектът за изменение на закона предвижда всеки труд, положен извън установеното редовно работно време –  до 70 часа на тримесечен период  и 280 часа годишно – да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с  възнаграждение.

В мотивите на вносителите е записано че предвид специфичната дейност на министерството, служителите на ненормиран работен ден регулярно полагат труд над установеното работно време в работни дни.

Съгласно действащата към момента нормативна уредба това не представлява извънреден труд и съответно не се компенсира с възнаграждение.

Предвиденото изменение регламентира, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, трябва да се установи подневно отчитане на работното време.

По този начин за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни.

В мотивите също така е посочено, че необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд, са в размер на около 65 милиона лева, от които за възнаграждения малко над 37 милиона и близо 27 милиона за дължими осигурителни вноски.

Тези средства следва да бъдат допълнително осигурени по бюджета на МВР по бюджетната прогноза за следващите години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!