Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да подкрепи промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ, чрез които трябваше да отпадне давността „за престъпления, свързани с приватизацията“.

„Нашето решение е иницииране на разговори, предложение на лидерите за разширяване обхвата на ревизията на Прехода и общо решение. Папката ще върна без подпис. Искаме лидерска среща между председателите на всички парламентарно представени партии, ще помоля да е след бюджета веднага”, каза на брифинг Нинова.

Тя цитира социологическо проучване, според което 80% от хората искат „ревизията на Прехода” и добави:

„Трябва всеки да си преглътне партийното его, а не да се надбягват с папки всички партии.”


Какви промени на Конституцията предлага ГЕРБ вижте ТУК.


Нинова допълни, че не веднъж лидерите на европейските държави са заявявали позиция за партньорски отношения с Русия.

 „Санкциите срещу Русия вредят на българския национален интерес и на българската икономика. Нашата позиция не се базира на това какви са интересите на Русия, а на националния интерес на България. Той е постоянен за нас. Ние губим икономически от тези санкции. Няма да променим тази позиция”, добави лидерът на социалистите.

По темата за коалиция БСП – ГЕРБ, Нинова каза, че „очевидно ГЕРБ са поумнели малко от времето, когато се молеха Деница Златева да е министър, а аз да съм председател на парламента, но не, ще ги чакам още малко”.

„Мотивите на ГЕРБ да не искат голяма коалиция са, че БСП са лоши. Мотивите според нас са по-сериозни и държавнически, ще ги чакаме да узреят за този момент. В една демокрация трябва да има управление и опозиция. На второ място, в една демокрация трябва да има дясно и ляво, и когато тези неща се слеят, се раждат популисти, националисти и т.н. Въпросът е решен окончателно за това, че не трябва да има големи коалиции. ГЕРБ трябва да извървят още до държавническото мислене защо не трябва да има голяма коалиция”, отбеляза лидерът на БСП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!