Ирландският вицепремиер Франсис Фицджералд подаде оставка. Премиерът Лео Варадкар потвърди информацията.

Фицджералд бе в центъра на спор, който по всяка вероятност щеше доведе до предсрочни общи избори по-малко от месец преди среща на върха в Брюксел, на която страната ще има ключова роля за определяне курса на преговорите за Брекзит.

Именно оставката й обаче ще избегне възможността за предсрочните избори в страната.

Причината за развоя на събитията е вот на недоверие заради Фицджералд, която си е затворила очите за натиск върху разследващи полицейски произвол. Премиерът Лео Варадкар събра на спешни консултации своята управляваща партия и опозицията в опит да постигне решение преди вота на недоверие, внесен на 25 ноември и предвиден за днес.

Инициираният от опозиционната партия „Фиана Файл” вот бе насочен именно срещу вицепремиерът Франсис Фицджералд, обвинена, че е прикрила натиск срещу човек, разкрил злоупотреби в полицията. Говорител на правителството заяви, че тя има пълната подкрепа на кабинета. Високопоставени партийни членове обаче призоваха за оставката й.

Вотът на недоверие нарушава споразумението между двете най-големи партии, сключено след изборите през миналата година. При гласувания на ключови закони депутатите от „Фиана Файл” отсъстват от парламента, за да може „Фине гейл” на Варадкар да има мнозинство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!