БСП не подкрепя проекта за нова Конституция и няма да участва в консултациите на ГЕРБ за конституционни промени, съобщи на извънредна пресконференция Янаки Стоилов.

„Призоваваме гражданите и нашите симпатизанти открито да изразяват своето недоволство, включително в мирни протести, и да не участват в избори за ВНС. А парламентарните и извънпарламентарните партии да не участват в зле скалъпената конституционна инициатива“, призова още Стоилов.

„Повече от 40 дни в страната подължават протести срещу олигархичната власт на корумпираното управление на България с искане за оставки на правителството, на главния прокурор и провеждане на предсрочни избори. БСП споделя тези искания. В пореден опит да се задържи на власт председателят на ГЕРБ постави на карта едно от малкото ни достижения през последните десетелития Конституцията на Република България. Подетата инициатива цели да отклони вниманието. Вместо това рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели. Така нареченият рестарт на политическия модел преследва трайно узаконяване на злоупотребите на властта, които задушават индвидиулното развитие и просперитета на нацията“, пише още в позицията на социалистите.

Националният съвет на партията и ПГ на БСП в парламента ще приемат и допълнителна политическа позиция по въпроса, допълни Янаки Стоилов. Запитан как разчита новите предложения, които са спорни за това дали трябва да отпадне ВНС, Стоилов допълни, че не подкрепят това предложение.

„Може да се обмислят начини да има съвместна работа на НС с ВНС. Борисов си е избрал несполучлива за него роля да е новоучредител на българската държава. Това не му отива“, допълни Стоилов.

„Предложението за уж нова Конституция създава безконтролна възможност на едно ВНС да ни заведе в конституционен тупик, а през това време развръзката на политическата криза ще се задълбочава и всички остри социално-икономически проблеми ще останат открити“, смятат още от БСП.

В парламент от 120 души, в който се съберат 80 гласа мнозинство, всеки ще може да си прави Конституция. Това е нелепо, допълни социалистът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук