БСП предлага преизчисляване на всички пенсии от 1 юли, върху средния осигурителен доход за 2013-та. Цели се намаляване на разликите между старите и новоотпуснатите пенсии при един и същ осигурителен стаж. От парламентарната група са подготвили промени в Кодекса за социално осигуряване с предложението си, обяви зам.­ председателят на групата Драгомир Стойнев в четвъртък в парламента.

“Това е справедливост, която ние отстоявахме по време на предизборната кампания, и сега изпълняваме”, каза Стойнев.

По думите му, ако се приеме това предложение, то ще доведе до намаляване на различията между т. нар. стари пенсии и новоотпуснатите пенсии. Той обясни, че за един и същ осигурителен стаж разликата в пенсиите е огромна, което е несправедливо. Последното такова преизчисляване е правено през 2008-ма от БСП. Той коментира, че тази мярка наистина ще подпомогне най­възрастните хора, които живеят в изключително унижение в България. Стойнев обясни, че преизчислението на пенсиите по този начин от 1 юли ще струва 400 млн. лева до края на годината, а за една година ­ около 800 млн. лева. По думите му при преизчислението пенсиите ще се увеличат различно в зависимост от годината на пенсиониране. За някои пенсии, които са отпуснати преди 2000 г., увеличението се очаква да бъде около 20%, посочи той.

Депутатът от ГЕРБ и бивш финансов министър Владислав Горанов, който се очаква отново да оглави Министерството на финансите в новото правителство, коментира, че предложението на БСП има много висока фискална цена.

“Не съм сигурен, че тя може да бъде поета“, коментира той пред журналисти в парламента.За нас всички доходи трябва да растат, но съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети“, заяви той и допълни, че ГЕРБ ще се въздържи да подкрепи подобно предложение.

Миналата седмица при преговорите за съставянето на кабинет ГЕРБ и “Обединените патриоти“ постигнаха договорка минималната пенсия да бъде увеличена на две стъпки до 200 лева до края на годината, но останалите пенсии няма да бъдат индексирани със същия темп на нарастване.

През тази година това ще струва на бюджета под 100 млн. лева., а през следващите години сумата ще расте и разходът ще е около 300 млн. лв. годишно. Това решение стана обект на сериозни критики, че изкривява пенсионния модел и е несправедливо спрямо хората с по­голям осигурителен принос към системата.

ГЕРБ и Патриотите обаче разчитат, че ще успеят да индексират всички пенсии с пари, спестени от ревизирани и промяна в модела на отпускане на инвалидните пенсии. Горанов посочи още, че подобно предложение предвижда преразглеждане на пенсионния модел, който е дал ясна формула за нарастване на доходите от пенсии, както и промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване. “Не може депутат да променя държавния бюджет, инициативата за внасяне и актуализация на държавния бюджет е единствено в прерогативите на Министерския съвет, така пише и в Конституцията“, каза Горанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!