Незабавна оставка на Главния прокурор и сформирането на парламентарна анкетна комисия, която да разследва действията на Сотир Цацаров. Това поискаха от движение Да, България. Вчера в медиите изтече запис от среща на изпълнителния директор на „Овергаз” Сашо Дончев с Дамския бизнес клуб. Във видеото бизнесменът разказва, че е бил извикан на среща с главния прокурор, на която му е обяснено, че „поведението му е неприемливо и нетърпимо”.

След като аз бях поканен на среща с главния прокурор… Преди две седмици, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Че какво е това, дето аз подкрепям Да, България?! Какво е това, дето мойта телевизия Би Ай Ти, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ… И разбира се – вестник „Сега“ и Комарницки. И аз го гледам, викам: Абе вие кво искате да ми кажете. Ами, казвам ви, че даже г-н Филчев ми каза, че съм много мек…, разказва във видео записа Сашо Дончев.

Тази сутрин Сотир Цацаров не дойде на пленума на Висшия съдебен съвет, където журналисти го чакаха, за да отговори на обвиненията, но от офиса му разпространиха прессъобщение. В него се потвържвдава за проведена среща между него и Сашо Дончев, тя обаче е била иницирана от бизнесмена и на нея той поискал да се „упражни” натиск върху прокурори по текуща проверка за цената на газа.

Твърденията за упражнен натиск по отношение на г-н Дончев са неверни и спекулативни. Никога и по никакъв начин нито главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени”, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Според председателя на Да, България Христо Иванов, независимо коя от версиите е вярна, случващото се е неприемливо и е „атентат срещу демокрацията”. Според него проверката на парламентарната анкетна комисия и прокуратурата, трябва да отговори на няколко конкретни въпроса в случая.  От съобщението на Главна прокуратура не става ясно къде е проведена срещата, как е била поискана тя и как Цацаров се е съгласил на нея.

Ако г-н Цацаров твърди, че му е оказано влияние защо г-н Дончев не е станал веднага последствен. Това е тотална липса на елементарна хигиена във взаимоотношенията между главния прокурор и бизнеса. Много интересно кой е бил посредника. Цацаров толерира разговори за висящи производства. Което от двете и да е вярно това е ситуация, която е абсолютно недопустима в европейска демокрация. Става дума за всички нас, това е рубикон. Ако ние допуснем това нещо да се замаже, да се размие, да не бъде отразено, да не бъде показано във вечерните новини на всяка една от медиите ситуацията за всички нас ще става все по-лоша, коментира Иванов.

И добави, че нито една от двете версии не може да бъде проверена, докато Сотир Цацаров е главен прокурор и за това той трябва да се оттегли от поста. Христо Иванов уточни още, че „ДА, България” ще сезирана и Европейската комисия по случая, а следствените действия да се наблюдават от европейски магистрат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!