На снимката: Омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров

При фалит на предприятие, работниците да са на първо място сред привилегированите кредитори по вземания на дължимите суми. Това са част от законодателните промени срещу т. нар. „модерно робство”, които Омбудсманът на Републиката Мая Манолова и КНСБ внесоха в Народното събрание.

В Институцията на омбудсмана ежедневно постъпват жалби срещу некоректни работодатели, които не плащат заплати, осигуровки или извънреден труд и не изпълняват социалните си ангажименти, като само за последните два месеца подобните случаи са над 20.

Това са случаи на експлоатация, на „модерно робство“, работникът работи безплатно, не му се плаща, а семействата им гладуват. Във всички тези случаи работниците са оставени да се оправят сами. Държавата и некоректните работодатели са се скрили, а институциите вдигат рамене с израза „нищо не може да се направи”, аргументира законодателната си инициатива Манолова.

Промените засягат седем закона, а всички предложения са взаимствани от конкретни случаи, възникнали в практиката. Сред другите предложения са да се даде възможност на работниците да започват производство по несъстоятелност, когато работодателите им са в неплатежоспособност и не са направили това сами, като условието е да има две неизплатени заплати.

Изключително важно е да cе напpавят пpомени в Зaкона за гаpантиpаните  вземания на pаботници и cлyжители от фалиpали пpедпpиятия, защото в моменте този фонд cъщеcтвyва фоpмално. За миналата година е pазплатил 2 млн. лв., едва на 250 дyши, пpи положение, че в него cа cъбpани над 250 млн. лв. и целта мy е не пpоcто да cъбиpа и опpвдава тези cpедcтва, както се гордее ръководството на фонда, а да подкрепя и обезщетява работниците в случаите, когато техните работодатели са избпаднали в неплатежоспособност и са в несъстоятелност, категорична е Манолова.

Други промени които се предлагат са да се забрани прехвърлянето на фирми на клошари, забрана на продажбата на фирми и дружествени дялове, преди работодателите да са изплатили всичко дължимо на служителите си, както и забрана за участие в обществени поръчки на  фирмите, които не са изплатили заплатите и осигуровките на служителите си. Предлага още да се да разширят правомощията на Инспекцията по труда, така че, да може да се извършват проверки на фирми, дори и след като служителите им са напуснали.

Манолова влезе и в задочен спор с лидера на БСП Корнелия Нинова, която вчера в речта си пред депутатите каза, че ще иска анкетна комисия да разследва експлоатацията на труд у нас.

Да се прави анкетна комисия по проблем, за който знаят всички български граждани, че има нагли и некоректни работодатели, които не плащат на своите работници наистина на мен лично ми звучи странно, коментира Манолова.

Омбудсманът съобщи, че ще настоява работодатели, които имат финансови затруднения, да изплащат на своите работници гарантирано до 100% от дължимите им възнаграждения, а не до 60%  както сега ги  задължава член 245 от Кодекса на труда. Тя поясни, че утре ще внесе жалба в Конституционния съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!