Днес изненадващо БСП внесе в деловодството на Народното събрание предложение за отмяна на санкциите срещу Русия. Това стана ясно по време на брифинг на депутатите от БСП.

Като мотиви те посочиха, че санкциите вредят на икономическите, културните и политическите връзки между България и Русия.

Искането е БСП е доста шокиращо, тъй като на практика означава, че България трябва да промени политическата си ориентация, и да се изправи срещу решенията на ЕС.

Социалистите зоват за проруска, а не за проевропейска ориентация.

„Доводите и мотивите, което сме записали, са икономически. Очевидно е, че както за България, така и за цяла Европа санкциите дават изключително лош икономически резултат“, обясни Антон Кутев.

Според БСП санкциите вече са доказали своята неефективност и за това левицата настоява българският законодателен орган да се обяви срещу тях.

Ако решението бъде прието, председателят Цвета Караянчева трябва да го обяви пред Европейския парламент и парламентите на другите държави членки.

„България не е нито първата, нито последната държава, която обсъжда подобно решение. До момента парламентите на две държави са приели такива – Франция и Кипър. В Словакия и Белгия пък такива се обсъждат. Тук не става дума за нищо изключително“, аргументира предложението Антон Кутев.

Според опозицията „страната ни има интерес от евентуална отмяна на санкциите срещу Русия“, както и реципрочните такива срещу ЕС, защото цели сектори на икономиката ни губят от тях.

Според Валери Жаблянов предложението на БСП е продължение на цялостната политика на партията по този въпрос и следва общото желание за затопляне на отношенията между ЕС и Русия.

Статистиката обаче ни показва, че руската икономика печели много повече, отколкото България чрез негативния търговски баланс. Русия внася в България стоки за над 6 милиарда лева, а България изнася за Руската Федерация едва на стойност 745 милиона. България печели много повече, изнасяйки стоки за държави от Европейския съюз, Китай и съседите ни – Румъния, Турция и Сърбия.

Руските туристи също отдавна не са от структурно значение за българския бизнес.

Дали наистина България има изгода от икономическото сътрудничество с Русия, може да прочетете тук:

Истинските отношения между България и Русия в цифри (ОБНОВЕНА)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!