Нинова
на снимката: Лидерът на БСП Корнелия Нинова

На своя своя 49-и конгрес, който  ще се проведе в Зала 1 на НДК, БСП днес ще констатира оставката на лидера на партията Корнелия Нинова. Партийното събитие ще представлява и форма на вътрешен сондаж на мненията и нагласите на членовете.

Корнелия Нинова подаде оставка след загубата на евроизборите, но обяви, че ще участва в съревнованието за заемане на овакантеното /в случай, че оставката остане и си приеме/ от самата нея място. Това трябва да стане с избор от всички членове на партията. По думите й изходът от заседанието на конгреса днес не е предрешен:

„Аз не си падам по сценарии. Питайте сценаристите, които са ви го представили този сценарий в лицето на господин Станишев. Не ме занимавайте със сценарии. Подала съм я. Конгресът има дневен ред. Ще реши как да действаме от тук нататък“.

По принцип конгресът трябва да констатира оставката на Нинова и да даде начало за предсрочни избори за лидер, които да са по новите правила, пряко – от всички членове на партията. След това Националният съвет на БСП трябва да приеме правилата, по които да се проведат изборите, и да избере временно изпълняващ длъжността председател, който трябва да бъде един от четиримата ѝ заместници, според партийния устав.

Националния съвет ще изнесе и доклад, който ще обобщи резултатите от изборите и ще представи задачите на социалистите относно участието им в следващите избори  – тези за местна власт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!