Нинова БСП
На снимката: Корнелия Нинова

Изцяло нова процедура за избор на нов председател на КЕВР, която „в оптималния вариант“ ще приключи на 12 август, ще бъде започната в Народното събрание. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова днес. След журналистически въпрос, тя посочи, че партията ѝ ще държи третия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-мия Парламент до 15 август. По думите ѝ обща кандидатура за шеф на КЕВР не е обсъждана.

Днес БСП очаква от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и независимите депутати, отцепили се от ИТН, последни становища по програмата на евентуален кабинет. През събота и неделя програмата ще бъде обобщена и обработена окончателно, а в понеделник ще бъде представена, уточни Нинова.

Решението на Конституционния съд, че изборът на шеф на КЕВР е противоконституционно, наложи стартирането на нова процедура по избор на нов ръководител. Новата процедура пък предизвика спешна среща между ръководителите на БСП, ПП, ДБ и ИТН, която започна в 11:00 часа днес.

Причината – процедурата отнема време, което не е ясно дали парламентът има. След изявлението на БСП, стана ясно, че партията няма да връща мандата до 15 август, като така ще даде време на депутатите.

„Решението на КС блокира работата на КЕВР. Това означава, че не можем да въведем понятието „енергийна бедност” и да дадем помощи. Така се създава нов проблем около формирането на правителство“, заяви Нинова, обяснявайки какво налага спешния избор на нов ръководител на Комисията за енергийно и водно регулиране.

По думите на Корнелия Нинова ръководителите на парламентарните групи от бившата коалиция ще търсят съгласие от народните председатели ваканцията на Парламента да бъде преместена. Тя трябваше да започне на 1 август, но вероятно Парламентът ще гласува за преместването ѝ след 15 август.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук