Парламентарната група на „БСП за България“ настоя премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да отидат в парламента, за да информират народните представители за намерението на правителството за придобиване на още 8 броя самолета F-16 Block 70.

„За какви параметри на сделката става дума? Кога се предвижда тя да се осъществи и на каква стойност?“, попита лидерът на левицата Корнелия Нинова, аргументирайки предложението.

Тя подчерта, че освен изтребителите ни страната ни се кани да придобие още нови три координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

„Искаме да питаме министър-председателя тези нови 5 млрд. лева заем за това ли са?“, настоя още Нинова, която напомни, че заради епидемията към страната ни се задава безпрецедентна икономическа и социална криза.

„Цените растат, а доходите – не“, каза още тя и призова въпросът с новите придобивки за армията да бъде обсъден в парламента, „където му е мястото“.

Правителството планира да закупи още 8 самолета от САЩ

Вчера на среща с американския посланик Херо Мустафа и представители на оръжейния гигант Lockheed Martin стана ясно, че военното министерство вече е изпратило до
САЩ писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8
самолета F-16 Block 70, на нови трикоординатни радари и за поддръжка на
Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване.

България вече закупи 8 изтребителя от САЩ и „Локхийд Мартин“ за около 2.1 млрд. лева, които бяха изплатени авансово. По проект България планира да вземе още 8 машини, за да се откаже изцяло от старите съветски изтребители МиГ 29.
По план втората поръчка ще е по-евтина и ще може да бъде заплатена на части.
Закупуването на радари е друг от приоритетните проекти, който се очаква да излезе около 400 млн. лева.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!