Валери Симеонов
на снимката: Валери Симеонов

Заместник-председателят на парламента и съпредседател на малкия коалиционен партньор в управлението Валери Симеонов коментира актуалните политически теми.

Пред „Нова телевизия“ Симеонов защити председателя на парламента Цвета Караянчева и увери, че нейната оставка, нито пък неговата, са на дневен ред. За протестите, той отново се изказа с пренебрежение. А  държавният глава Румен Радев оприличи на „капризно дете“.

Караянчева е обаятелна жена

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов днес защити председателя на парламента Цвета Караячева.

Цвета Караянчева

„Изключително сериозен политик, изключително отговорен човек и освен това – обаятелна жена”.

Той поясни, че я харесва като жена, защото „това е съчетание на нейните качества”.

„Рядко се среща в политиката, особено при стойностните политици”, обясни още Симеонов.

И добави:

„С това искам да изразя подкрепата си към нейния пост, към нея като цял и несъстоялността на тая претоплена манджа, с която започвате вашето интервю. Само медиите въртите това…Каква оставка, какви 5 лева?!”.

Валери Симеонов попита водещите къде виждат недоволството срещу Караянчева:

„Пет квартални благоевградски хулиганчета се събрали, с кофи на главите, и мерят с яйца”. Така заместник-председателят на парламента определи протестиращите вчера в Благоевград, които замеряха Караянчева с яйца. И увери, че нейната оставка не стои на дневен ред.

Той заяви, че не вижда нищо лошо в думите на Караянчева пред партийния актив в Лом.

„Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, бе! Това е положението. И затова няма да подадем оставка. Защото сме отговорни по това, което правим“, разпалено заяви Караянчева в събота.

Днес Симеонов каза още: „Метрото не е на Борисов. То е мое, ваше и на всички граждани, то е построено с нашите пари. Не виждам нищо лошо в думите на Караянчева. Тя много добре е казала „като не ви харесва метрото, не го ползвайте”. Става дума за изказ на партийно събрание”.

За връзките на ГЕРБ с ДПС

„Аз и към момента съм убеден, че е имало връзки на високо ниво между ГЕРБ и ДПС, но те са скъсани вече“, каза още Валери Симеонов. „Те са скъсани може би от началото на тези протести, когато ГЕРБ и лично министър-председателят и лидер на ГЕРБ пожела да демонстрира, че няма връзки с ДПС. (Оставките на тримата министри-бел.ред) беше външната форма на демонстрация, че няма нищо общо с ДПС. За мен хората не бяха свързани с ДПС. Това беше нещо като отговор на исканията на улицата”.

По думите му са протекли процеси в дълбочина на разграничаване от ДПС, забелязвала се и коренна промяна на ДПС в парламента.

Той препотвърди думите на Цветан Цветанов, че имало списъци с хора, които са давани от ДПС на премиера за уволняване на хора.

На въпрос възможна ли е коалиция с партията „Републиканци за България”, след като в миналото Симеонов и Цветанов са били в добри отношения, лидерът на НФСБ каза:

„Ние и сега сме в добри отношения. Възможна е коалиция с всички български партии, без ДПС. Аз не мога да се откажа от моите убеждения, от моето отношение към хората, защото в политически аспект тяхната позиция се е променила. Утре, примерно, като ви уволнят, аз няма ли да ви поздравявам на улицата? Ще ви поздравявам!”.

За неговата оставка

„Каква оставка?! Кой им обръща внимание на тези?”.

„Това са червени кхмери в български вариант – тези, които ги виждате по площадите”, обяви Симеонов.

Според него протестите сега приличат на 9 септември.

„Когато са избивали по улиците по-богатите хора или онези, за които са смятали, че са свързани с управлението.”

И добави:

„Хвърлят яйца, защото нямат Калашници. Ако имаха, щяха да трепят. Те са еманация на човешката омраза”.

Валери Симеонов заяви, че идеята за експертен кабинет е само на ВМРО.

„Всяка смяна на министър, заместник-министър, има сътресение в администрацията. Защо да го причиняваме това на България? Какво ще донесе този експертен кабинет, освен в момента слава на Каракачанов като вносител на такава идея. Това не е обсъждано с мен, не е обсъждано с Борисов. Ние какви сме? Лукови глави или коалиционни партньори?”.

Симеонов заяви, че винаги е имало неразбирателство в коалицията, но „каруцата скърца, но върви”.

„Радев е сърдито дете”

Валери Симеонов коментира и ветото на президента Румен Радев, наложено върху Изборния кодекс.

„Това е поредният каприз на вечно недоволното дете Румен Радев. Ако българската политика можем да я оприличим на едно семейство, това е капризното, разглезено, недоволно дете, което винаги тропа с краче, нищо не приема, от нищо не е доволно”.

Той заяви и че за следващите избори машинно гласуване няма да може да има – заради пандемията, която е забавила всякакви срокове и поръчки за машини. Симеонов съзря и много по-сериозни манипулации при това гласуване, защото имало повече възможности – например, кой пише софтуера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!