Днес депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ ще внесат в деловодството на парламента готвения от тях вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“.

Това е петият пореден опит на опозицията да свали правителството. Темата на вота отново е свързана с корупцията, но този път той съвпадна с продължаващите протести в цялата страна.

През 2018 г. левицата пак пробва да свали от власт правителството на Бойко Борисов с мотиви за провала му в областта на противодействието на корупцията.

Останалите три опита през годините бяха свързани със секторите сигурност, здравеопазване и околна среда и води.

Вотът, независимо дали ще бъде успешен или не, е важен политически инструмент, който дава възможност на политическите партии да заявят ясно позициите си по най-актуалните политически въпроси, а в условията на протести, каквито има сега, ще направи възможно да се види кой е управляващ и кой е в опозиция на това управление.

Има ли сили БСП?

От БСП вече стартираха и разговори с представители на други политически сили в парламента. Вероятно никак не е случайно, че в навечерието на внасянето на вота, обвиниха депутатът Александър Паунов от БСП във връзки с Васил Божков. Това наложи спешната реакция на Корнелия Нинова. Тя реагира политически зряло и светкавично като изгони този депутат и поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. С тези два жеста тя се нареди на страната на опозицията на Борисов.

Интересно е още дали вътрешнопартийната опозиция в БСП ще подкрепи ли вота или ще измисли някакви причини и няма да го направи. Вече сме били свидетели на разделението на левицата. Ако и сега част от депутатите на БСП не подкрепят вота, това ще бъде ясен знак за колаборация с управляващите.

През почивните дни лидерът на БСП Корнелия Нинова призова протестите да се изместят пред сградата на парламента в деня, в който внасят вота на недоверие.

Депутатът от БСП Антон Кутев заяви в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ, че не очаква другите политически формации да подкрепят БСП.

„Не очаквам да падне правителсвтото, но очаквам най-накрая да се даде сметка, че това не може да продължава така. Живеем в някакъв водевил, в който корупционните скандали са ежедневни и според мен прокуратурата се занимава с точно обратното на това, което трябва да прави.”

Как ще гласува ДПС? А патриотите?

Досега ДПС винаги са твърдели, че са опозиция на правителството на ГЕРБ. Но по един или друг начин са подкрепяли някои решения на мнозинството. От събота обаче се намираме в нова ситуация. Тогава хиляди демонстранти се стекоха на плаж „Росенец” край имота на почетния председател на партията Ахмед Доган. Протестът, под надслов „Масово плажуване на Росенец”, бе в резултат на опита на председателя на „Да,България” Христо Иванов да акостира на плажа, но беше спрян от гардове на НСО.

За да „защитят” имота на Доган и „за да не се повтори Катуница” ДПС докара десетки автобуси със свои симпатизанти, които пазиха „летния сарай”.

В края на деня, когато „плажуващите” си отидоха, Ахмед Доган и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ направиха изявление пред симпатизантите си. Тогава Карадайъ в прав текст обвини ГЕРБ в съучастие с Христо Иванов:

„Това, което се случи, да се смесят различните потоци – направи го изпълнителната власт, направи го жандармерията, направи го кмета на общината, който е заместник-председател на ГЕРБ. За нас това означава, че го направи ГЕРБ. Те търсиха провокацията, за да се скрият зад нас, защото има ред проблеми в страната за решаване. Но ние ще имаме възможност и по други поводи и начини да говорим“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Това даде повод да се смята, че ДПС вероятно ще подкрепят вота на недоверие, който днес ще внесат от БСП.

От колко гласа се нуждае левицата?

За да бъде успешен вотът на недоверие, левицата се нуждае от 121 гласа – БСП разполага със 79 народни представители, а ДПС – с 25 или общо 104, което е крайно недостатъчно, за да бъде свалено правителството.

Нечленуващите в парламентарни групи или т.нар. независими депутати са 8, но и с техните гласове сметките не излизат.

Затова е от решаващо значение как ще гласуват „патриотичните формации”, които през последните дни не са издали нито звук. Нито „Воля”, нито „Атака”, нито дори „Обединените патриоти” са коментирали протестите срещу правителството. Логиката показва, че коалиционния партньор на правителството няма да подкрепи вота на недоверие. Интересно е каква команда и от кого ще получат „Воля” по отношение на вота, при положение, че досега винаги са подкрепяли безрезервно правителството.

Ако самоопределящите се за патриотични формации и сега подкрепят правителството, то вотът не би бил успешен, дори БСП и ДПС да гласуват заедно.

Обсъжданията и гласуването на вота вероятно ще преминат на фона на многолюдните антиправителствени протести, които от седмица всяка вечер се провеждат в така наречения „триъгълник на властта“ в центъра на столицата.

Съгласно правилника за дейността на Народното събрание разискванията трябва да започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението в деловодството. Гласуването в пленарна зала ще се проведе 24 часа след края на обсъжданията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук