Решението за превръщане на музея „Света София” в Истанбул в джамия е политическо решение, с което президентът на Турция Реджеп Ердоган търси вътрешнополитически дивиденти.

Това коментира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ арабистът проф. Владимир Чуков.

„И именно политическият контекст мотивира Реджеп Ердоган и институциите в страната да вземат подобно безпрецедентно решение. 84 години Света София е със статут на музей. И то акт, взет от създателя на модерна Турция – Кемал Ататюрк. Тоест, Ердоган се поставя над Ататюрк. Това е много силният и категоричен символ”.

Никой не се възпротиви

Проф. Чуков коментира, че е изненадващ вътрешнополитическият консенсус в Турция.

„Мен лично ме изненада този почти единодушен вътрешнополитически консенсус в Турция. Нямаше голяма партия, нямаше съществена група, която да не подкрепи този акт. Очевидно става въпрос за вътрешна политика, тъй като самото обществено мнение е насочено в тази посока. Мен лично ме изненада, че някои от мюфтиите, отделните представители на мюсюлмански вероизповедания в ислямски свят, също подкрепиха този акт. Тоест, има някакъв сблъсък на цивилизациите, но е по-скоро политически. Защо? Защото тези, които подкрепиха Ердоган са по-скоро опоненти на Саудитска Арабия  и ОАЕ, които не се произнесоха”, коментира той.

Позицията на Европа

И добави:

„Що се отнася до Европа и християнският свят, струва ми се, че нямаше категорична позиция на отричане. Виждаме, че папата каза, че той е загрижен и мислите му са с Истанбул. Но толкова. Също така ние видяхме в САЩ Майк Помпео – държавният секретар, който също изрази загриженост и също отхвърли този акт на турския съд. В същото време виждаме, че всичко това не е канализирано, не е систематизирано. Някак политиката надделя и беше израз на отрицанието на турската външна политика – в Сирия, Ирак, Кипър, Либия. Това, до голяма степен, разми нещата и предопредели решимостта на Ердоган да използва този стар инструмент – когато той е зле вътре в страната (рейтингът му се понижава, а турската икономика не е в добро състояние), той автоматично търси някакъв отдушник. Трябва да кажем, че изборите са много далеч. Три години го делят от президентските и от парламентарните избори, така че това ще мине и ще замине. Това е някакъв краткосрочен дивидент”.

Професор Чуков отбеляза, че Българската православна църква не е взела отношение в казуса, за разлика от главата на Гръцката православна църква, руският патриарх и папата.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков очаквайте на сайта на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!