Раздразнени от това, че им развалят летния рахатлък и започналата ваканция, от ДПС направиха следните изявления.

„Не искаме да хвърляме камък, защото знаем, че ние ще се изцапаме и окаляме. Опитахме се да стоим на дистанция – няма да им правя квалификация – на това, което виждате и се случва през последните два-три месеца в страната. Войната на институциите доведоха до там, че видяхме вчера до какво се стигна в София. Днес тук целяха точно това. Днес целта им бе – те не говориха за тези каманаци, а говореха за това. Днес всички видяха за какво иде реч. Целта им беше агресия в частна собственост, в частен имот. Те искали сараите. Всички заедно успяхме да предотвратим този сценарии на агресия. За огромно съжаление виждаме, че държавата липса“, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ бе видимо разгневен и на президент, и на правителство и не спести критиките и към двете институции.

„Президентът не можа да разбере какво означава институцията президент и води лични и персонални битки. Това, което се случи, да се смесят различните потоци – направи го изпълнителната власт, направи го жандармерията, направи го кмета на общината, който е заместник-председател на ГЕРБ. За нас това означава, че го направи ГЕРБ. Те търсиха провокацията, за да се скрият зад нас, защото има ред проблеми в страната за решаване. Но ние ще имаме възможност и по други поводи и начини да говорим“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Напрежението пред лятната му вила изкара пред обществото за първи път от години и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Той беше по обран и се ограничи само да благодари на своите привърженици, които от сутринта браниха летните му сараи в Росенец.

„Първо, изключително много се гордея с вас. Второ, за сетен път установявам, че много ви обичам. Трето, позволете ми много дълбок поклон пред вас. Колеги, ще кажа само това“, заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган под бурни аплодисменти на присъстващите.

 

Ситуацията от последните дни и днешните действия на ДПС напомнят размирното лято на 2014-та година. Точно преди шест години правителството на Пламен Орешарски падна от власт след като от ДПС остро нападнаха БСП и свалиха доверието си от кабинета. Днес  е интересно дали подемат същия курс към свалянето на правителството на Бойко Борисов?

Остава неизвестно и защо Атака и Воля, които минават за проруски партии изобщо не се обаждат в момента. Възможно ли е да се обединят и да свалят властта?

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!