Георги Свиленски
на снимката: Депутатът от БСП Георги Свиленски

БСП утре ще върне третия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-мия Парламент неизпълнен на президента Румен Радев. Това съобщи днес председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски. Дотук се стигна след като по-рано днес ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ гласуваха управленската програма, внесена от БСП в търсене на подкрепа, да отпадне от дневния ред на Народното събрание тази седмица.

„Опасността, която стои пред държавата, от днес нататък е отговорност на тези, които не подкрепиха това България да има работещ парламент и правителство“, заяви Свиленски“.

„Под указанията на Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС), парламентарните групи на „Има такъв народ“, на ДПС и на „Възраждане“ извадиха от програмата на Парламента именно законодателната програма, предложена от БСП. Ясно стана на българските граждани, че „Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, а ИТН – на ДПС“, каза още той.

„Ясно стана, че от първия ден, в който ИТН заявиха желание за разговори, всичко е било едно лицемерно поведение и те никога не са имали намерение България да има правителство и работещо парламентарно мнозинство“, допълни той.

Целта на гласуването на програмата беше тя да събере подкрепата на 121 депутати, което да даде на БСП основание да предложи Асен Василев за кандидат за премиер и да опита да състави кабинет. Повече за това четете ТУК.

С отпадането на гласуване на програма обаче това стана невъзможно. По думите на Георги Свиленски отговорността за това е на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН.

Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Очаква се предсрочни избори да се проведат на 2 октомври. Въпреки това датата е ориентировъчна, а не окончателна. Оттук насетне следва президентът да разпусне парламента, а след това да насрочи избори.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук