БТА

В края на февруари парламентът одобри окончателно промените в Закона за Българската телеграфна агенция. Според поправките в закона агенцията става безплатна за ползване. За компенсиране на приходите, които досега е имала БТА трябва да получи допълнително 3 млн.лева за 2021 година. Те ще бъдат за необходимите инвестиции и за повишаване на заплатите на работещите в агенцията.

Дотук добре. Оказва се обаче, че приетите промени няма да направят БТА безплатна. Това няма да попречи обаче парите да бъдат усвоени!

А данъкоплатците ще пием пак една студента вода!

Какво обеща новият директор на БТА?

В момента БТА е единствената държавна медия, за която се плаща, за да се ползва. Достъпът ни до БНТ и БНР е свободен и безплатен. В същото време и трите медии имат държавен бюджет, който идва от парите на нас, данъкоплатците. Така се оказва, че за БТА плащаме два пъти- веднъж с данъците си и веднъж ако решим да ползваме текст или снимков материал от телеграфната агенция. С идването на нов генерален директор на БТА нещата изглеждаше, че могат да се променят

В края на януари парламентът избра дългогодишният журналист и юрист Кирил Вълчев за генерален директор на БТА с мандат пет години. На изслушването си пред медийната комисия Вълчев обеща именно тази промяна –  БТА да стане безплатна откъм съдържание за всички.

Мотивът -често пъти тя е единственият източник на информация от света към България, а понякога и от България за света. Вълчев акцентира, че иска да развие БТА и като източник на информация от целите Балкани към света. За да го постигне обеща да открие кореспондентски пунктове на БТА във всички съседни наши държави. Първият ще бъде в Скопие.

Какво безплатно има сега в БТА и какво ще има след година?

Оказва се, че сериозна разлика в достъпа до Българската телеграфна агенция сега и след година няма да има. За тогава е предвидено прословутото й отваряне за обикновените граждани и медиите, без абонамент. Това обаче се оказа поредното високопарно обещание, около което се вдигна много шум, но очевидно за нищо.

На практика безплатни ще са са само вътрешните новини. Снимките и видеата на агенцията винаги ще бъдат платени. Същото се отнася и за международните новини, за които от агенцията плащат и няма как да ги предоставят безплатно.

Истината е че и сега на сайта на агенцията има новини със свободен достъп, предимно вътрешни. Така, че разлика в достъпа очевидно няма да има.

Разликата ще са едни 3 милиона лева на първо време, които да се надяваме, че поне ще отидат за заплати на служителите. Защото е общоизвестен факт, че те не са много високи, а изискванията никак не са занижени.

За безплатна БТА за момента явно трябва да забравим. Може би докато дойде нов директор…

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!