БТА

На две четения в едно заседание и без дебат в планарната зала парламентът одобри окончателно промените в Закона за Българската телеграфна агенция (БТА), с които агенцията става безплатна за използване.

Досега действащата нормативна уредба предвиждаше разпространяването на информация да става преимуществено срещу абонамент и заплащане, но от влизането на сила на новите промени това ще става свободно и безвъзмездно. Така достъп до цялата информация от обществен интерес и продуктите на БТА ще имат всички хора в България и чужбина.

За да се осъществи това обаче, е необходимо да бъде одобрен допълнителен трансфер по бюджета на агенцията.

Вносители на законодателната инициатива са депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Вежди Рашидов, а в мотивите на предложението е посочен като най-важен резултат по-силното противодействие на фалшивите новини. Отварянето на свободния достъп до информационните продукти на БТА ще позволи на България да разшири възможностите на агенцията като продължи да я развива не само като национална, а и като регионална агенция, смятат вносителите.

В края на януари парламентът избра дългогодишният журналист и юрист Кирил Вълчев за нов генерален директор на БТА с мандат пет години.

На изслушването си пред медийната комисия Вълчев обеща именно тази промяна –  БТА да стане безплатна откъм съдържание за всички, тъй като често пъти тя е единственият източник на информация от света към България, а понякога и от България за света.

Той акцентира, че иска да развие БТА и като източник на информация от целите Балкани към света. За да го постигне, ще открие кореспондентски пунктове на БТА във всички съседни наши държави. Първият ще бъде в Скопие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!