армения напрежение

Висши военни предизвикаха напрежение в  Армения и призоваха правителството на Никол Пашинян да подаде оставка заради уволнението на първия заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили. Премиерът отхвърли искането и на свой ред заподозря армията в опит за преврат, заради което свика масов протест в центъра на столицата Ереван.

Според изявлението, публикувано от началника на информацията в Генералния щаб Самвел Асатрян, уволнението е „антидържавна и безотговорна стъпка“, предприета „без да се вземат предвид националните и държавни интереси на Република Армения“.

Той допълва, че правителството, „вече не може да взима адекватни решения в тази критична за арменския народ ситуация“.

Никол Пашинян отказа да подаде оставка и вместо това обяви уволнението на ръководителя на Генералния щаб Оник Гаспарян. Освен това отправи призив към привържениците на управляващите да се съберат в Ереван, за да подкрепят правителството.

Той излезе пред около 20 000 поддръжници на площада на Републиката на 25 и заяви, че арменците няма да позволят на военните да поемат страната.

Президентът Армен Саркисян, чиято роля в управлението е по-скоро символична, коментира, че предприема спешни стъпки, за да се опита да потуши кризата, призовавайки всички замесени да „проявят сдържаност и здрав разум“.

Руското правителство изрази безпокойство във връзка със създаденото напрежение в Армения и надежда, че ситуацията ще бъде решена по конституционен ред.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу осъди строго „опита за преврат в Армения”, предаде Анадолската агенция.

Арменският премиер беше изправен пред протести и призиви за оттегляне заради катастрофалното, според критиците му, справяне с кървавия конфликт между Азербайджан и етническите арменски сили в региона Нагорни Карабах миналата година, продължил 6 седмици и приключил в полза на Азербайджан.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!