Генерален директор на Българската телеграфна агенция за следващите пет години ще бъде Кирил Вълчев. Това единодушно решиха депутатите със 105 гласа на днешното си заседание.

За мястото на генерален директор на БТА от БСП се бореше и журналистът, преводач и бивш съветник за медиите на премиера Сергей Станишев Йвало Данаилов.

Кандидатурата на Вълчев, който е водещ е на предаването „Седмицата“ по „Дарик“ радио бе издигната от ГЕРБ няколко дни, след като синдикатите в БТА го предложиха за директор. Той ще заеме мястото на покойния Максим Минчев.

На изслушването си пред медийната комисия миналата седмица Вълчев обеща да настоява емисиите на БТА да станат безплатни за всички, тъй като често пъти тя е единственият източник на информация от света към България, а понякога и от България за света.

Той акцентира, че иска да развие БТА и като източник на информация от целите Балкани към света. За да го постигне, ще открие кореспондентски пунктове на БТА във всички съседни наши държави. Първият ще бъде в Скопие.

Вълчев е роден на 24 май 1973 г. Водещ е на предаването „Седмицата“ по радио „Дарик“. Той е юрист по образование и е адвокат както на радиото, така и на БТА. Първият му законодателен акт като юрист е именно законът за БТА, в чието написване той участва през 2011 г. От 1993 до 1995 г. е бил и репортер в редакция „Информация за чужбина“ на агенцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!