Парламентарната комисия по медии и култура ще изслуша двамата кандидати за директори на Българската телеграфна агенция (БТА) за петгодишен мандат.

Двете кандидатури са на водещият на предаването „Седмицата“ по „Дарик радио“ Кирил Вълчев и съветникът на бившия премиер Сергей Станишев – Ивайло Данаилов.

Вълчев е подкрепен от ГЕРБ, а в края на миналата година парламентарните групи в Народното събрание получиха писмо от синдикатите на БТА с апел да го подкрепят. Той е бивш кадър на агенцията и нейн адвокат.

Кандидатурата на Ивайло Данаилов е внесена от БСП. Той е журналист, чиято кариера започва в БТА. Работил е в различни издания, в т.ч. и вестник „Труд“. В агенция е бил главен редактор на редакция „Пресфото“. В мотивите на вносителите се посочва, че има сериозен авторитет пред колегите си, а в биографията си демонстрира безпристрастност при вземането на решения, заради което той ще бъде гаранция за професионализъм в агенцията.

Кандидатите няма да представят концепции предварително. Предвижда се да имат по 15 минути да запознаят депутатите от комисията с вижданията за бъдещето на агенцията. Към тях може да бъдат отправени въпроси, както от депутатите, така и от от неправителствени организации или медии. Избира се кандидатът, който е получил повече от половината гласове.

Постът беше освободен, след като бившия директор Максим Минчев почина през ноември.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук