тръби-газ

„Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг /БЕХ/ ще представят днес в Министерството на енергетиката своите становища по предложенията на „Газпром“ за поемане на ангажименти, отправени в рамките на антимонополното дело на Европейската комисия срещу руския газов гигант.

Според Комисията с предложенията на „Газпром“ ще се даде възможност за свободен пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа.

В началото на седмицата енергийния експерт Всако Начев коментира, че България трябва да внесе становище в ЕК за промяна в ценообразуването на руския газ и отпадане на забраната България да изнася газ.

В момента ние плащаме руския газ по нефтения индекс, а останалите страни от ЕС по цените на световните пазари.

Шоковото увеличение на газа от близо 30 процента, което беше одобрено от КЕВР в края на март и за което БСК поиска проверка,  е резултат от остарялата методика на ценообразуване на синьото гориво, залеглана в договора ни с „Газпром“.

Самият договор е със срок от 10 години и беше подписан през 2012-та от първия кабинет на Бойко Борисов, когато министър на енергетиката беше Делян Добрев. Тогава договорът беше отчетен като „голям успех за България„. Освен старата методика за ценообразуване, която създава сериозни проблеми пред българската икономика, договорът забранява на страната ни да изнася природен газ.

През 2020-та влиза в сила договорът ни с Азърбейджан, който е с много изгодни условия и ще доставя у нас по 1 млрд, куб. м. газ годишно. Ако забраната на „Газпром“ за продажба на газ от страна на България не отпадне, ние няма да можем нито да усвоим (защото икономиката ни няма съответния капацитет), нито да изненсем част от азерския газ, а това ще създаде нови дисбаланси в енергетиката ни. В допълнение, споменатата забрана за износ пречи на развитието на свободне газов пазар у нас.

Министерството на енергетиката припомня, че обявеният срок 4-­ти май е за представяне на коментари от заинтересованите страни по отправените от „Газпром“ предложения, а не за предоговаряне на условия по действащите договори за доставка и пренос на природен газ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!