природен газ

В позиция на „Булгаргаз“ за скандала около до обвиненията за нецелесъобразно продаване на енергия към Румъния на цели 60 000 мегаватчаса се казва, че това количество не отговаря на истината.

Извършена е проверка и установено, че поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб „Балкан“.

„Цитираните в медиите количества природен газ категорично не отговарят на действително продадените от „Булгаргаз“, които са 37 000 мегаватчаса. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите на „Булгаргаз“, се казва в позиция изпратена до БНТ.

В социалната мрежа енергийният експерт Васко Начев обясни, че е невъзможно 60 000 MWh да бъдат изтеглени от Чирен с ден напред.

„Относно информационната акция на Руменовците (Р. Петков и Р. Овчаров) за реализираните продажби на природен газ от страна на Булгаргаз през борсата вчера (04,02,2022г) е добре да бъде внесено малко яснота: Такова количество газ, равняващо се на 60 000 MWh (5,69 млн.м3) e невъзможно да бъде изтеглено от Чирен с ден напред, нито пък с магическа пръчка да е доставено, незнайно откъде. Само и единствено при вариант на принудително спиране на някои от големите консуматори, тяхната регулярна доставка да е пусната за продажба през борсата…“, пише той.

Малко по-рано Начев написа:

„Слушайки сладките приказки на Р. Овч. по БТВ, погледнах календара да не би да показва средата на 80-те години от миналия век. Оказа се, че сме 05.02.2022 г. Явно г-н Овчаров си живее в неговия си свят! Свят на регулиран пазар и на условия в които такива като него да казват кой да кара влака…“

Припомняме, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ също коментира темата. Той дори се закани, че ще уличи управляващите в корупция. Преди него по две различни телевизии лидерът на ПП АБВ Румен Петков и бившият министър на енергетиката и икономиката Румен Овчаров обвиниха „Булгаргаз“ в неправомерни сделки, цитирайки 60 000 мегавата, изпратени към съседната ни страна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук