Данчо Лазаров - президент на БФВ

Елитните ни волейболни клубове начело с ЦСКА и Левски официално поиска смяната на председателя на родната федерация Данчо Лазаров.

Искането за сваляне на Лазаров, който е начело на родния волейбол от 2001 година, е подкрепено от десет от водещите ни клубове – ЦСКА, Левски, Хебър, Добруджа, Марек, Дунав, Пирин (Разлог), Черно море и Славия при мъжете и шампионът при жените Марица (Пловдив).

Те искат да се проведе извънредно общо изборно събрание, на което да се гласува оставка на 76-годишния Данчо Лазаров. За да се случи това са необходими подписите на 1/3 или поне 43 клуба, членуващи във федерацията.

Клубовете обявиха, че настояват за генерални промени в управлението на федерацията – ограничена мандатност на президента (до два мандата) и поставянето на акцент върху развитието на детско-юношеските школи.

Според инициативния комитет трябва да бъде сформиран Управителен съвет от активни членове, всеки от които да е ангажиран с конкретни проекти и комисии. Освен това да има изпълнително бюро от професионалисти със заложени конкретни цели за подобряване работата на федерацията, както и развитието на волейбола в страната. Инициативният комитет предлага да бъдат създадени нови реално работещи комисии към управителния съвет – треньорска, комисия на делегатите, маркетингова и т.н., които да бъдат подпомагани от един обществен съвет от известни личности във волейбола.

Конкректните предложения включват още:

– Активна работа за привличане на допълнителни финансови средства от спонсори

– Превръщането на федерацията в желан и надежден партньор за спонсори и фирми, с които работи за обезпечаването на различните си дейности

– Създаване на политики и набиране на средства за допълнително финансово подпомагане на клубовете

– Открито и прозрачно управление на финансите

– Подпомагането на детско-юношеските в цялата страна както финансово, така и с обучение и създаване на единна методика на работа

„Вярваме, че е назрял моментът за генерални промени в управлението на любимия ни спорт. Федерацията може и трябва да се управлява по-отговорно и по-ефективно. Всички клубове имат нужда от една активна и загрижена ръководна организация, която да фокусира усилия върху развитието на детско-юношеските школи. Тази федерация трябва да бъде коректен партньор към всички, с които е ангажирана, а именно – клубове, национални отбори и техните ръководства и екипи, спонсори и партньори“, изрази мнението си президентът на ВК Левски Владимир Николов.

„Този инициативен комитет се зараждаше в последните месеци, може би и година, като моментът на сформирането му просто съвпадна с последните събития във федерацията. Това съвпадение едва ли е случайно. Вярваме, че то е показателно за това, че във федерацията наистина има нужда от обновяване и поставяне на едно ново начало“, заяви президентът на Марица Илия Динков.

„На първо място, бихме искали да видим създаването на една работеща федерация. Това означава сформирането на изпълнително бюро от професионалисти, на които са поставени конкретни цели за подобряване на работата на БФВ, както и развитието на волейбола в страната. Работеща федерация означава и наличието на активно работещи комисии към управителния съвет (треньорска, на делегатите, на състезателите, международна и т.н.), които заедно с един обществен съвет от изявени личности във волейбола, да работят за създаването на конкретни политики, проекти и усилия, целящи подобряването на работата по всички направления в нашия спорт“, обяви ръководителят на ЦСКА Александър Попов.

Атаката срещу Данчо Лазаров се засили след скандала между него и вицепрезидента на БФВ Любо Ганев. В началото на седмицата легендарният волейболист обяви публично, че УС на федерацията е насрочил за 20 декември в Казанлък заседание, на което той да бъде изваден от управата. Целта на това действие според Ганев е да не може да се кандидатира за президент на централата, защото по устав може да бъдат избирани само членове на УС.

Новосформираният инициативен комитет се е спрял на три кандидатури за поста, но не посочиха имена. До две седмици се очаква да обявят избраника, когото биха подкрепили на общо събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук