затвор Гуардиола, Еквадор

Четиристотин полицейски служители са влезли в затвор в пристанищния град на Гуаякил в Еквадор, където най-малко 116 затворници са били убити при война между банди, предава BBC.

Жестоката битка започна във вторник, когато затворници от крило на затвора са пропълзели през дупка до друго крило, където нападнали съперничещи членове на бандата.

Тогава най-малко шест затворници били обезглавени, други – застреляни, а някои – убити от гранати.

Полицията успя да изведе на безопасно място шестима готвачи, които бяха хванати в крилото, където се стигна до сбиването, а само двама полицаи бяха ранени. Същият ден полицията е открила 24 тела. През нощта срещу сряда е имало стрелбата в затвора е подновена и докато полицията е минавала през крилата на затвора едно по едно, са открили още десетки тела. Цифрата се увеличила до 116.

В сряда бе обявено, че ситуацията е затвора е под контрол, но рано днес са чути експлозии и изстрели. В следствие на това полицията е изпратила  400 служители да „поддържат реда“.

В профила си в „Twitter“ полицейските сили на Еквадор публикуваха видеозапис на служители, които се придвижват обратно в затворническия комплекс.

Фактът, че само двама полицаи са ранени, но над 100 затворници са убити, категорично подсказва, че това е война между затворници, а не опит за въстание в затвора.

Местните медии съобщават, че бруталните убийства биха могли да бъдат поръчани извън затвора, отразявайки борбата за власт между мексиканските картели, която в момента тече в Еквадор.

Литоралският затвор съдържа затворници от Лос Чонерос – банда от Еквадор, за която се смята, че има връзки с мощния мексикански наркокартел Синалоа.

В затвора и има и друга мексиканска престъпна група. Това е картелът от ново поколение Jalisco (CJNG), който също се опитва да създаде съюзи с еквадорски банди, за да завземе контрола на маршрутите за контрабанда на наркотици, водещи от Еквадор до Централна Америка от своите съперници от Синалоа.

Обезглавяването и бруталният характер на насилието  в затвора са отличителни белези на мексиканските картели, които често убиват съперниците си по най-ужасните начини.

Тази битка в затвора може да бъде наречена най-смъртоносната в историята на затворническата система на Еквадор.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук