Директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов коментира високите цени на природния газ у нас пред Бтв. По думите му студената и продължителна зима през 2020 г. е наложила  изпомпването на газохранилищата в Европа. „Това е създаде недостиг, който може да бъде компенсиран само с внос“ коментира Павлов.

„Търсенето е много голямо, предлагането не може да го покрие, така се стига до тези цени“, каза той.

По думите му причините за повишеното търсене е съживяването на икономиките след отпадането на най-строгите COVID мерки.

„Разрази се ценова война между Европа и Азия, азиатските пазари заплащат много по-високи цени и съответно танкерите потеглят към Азия“, обясни Павлов.

Той обяви, че българските потребители получават с около 25% по-евтин газ от тези в останалите европейски държави. Това е възможно благодарение на ценовия микс и доставките от Русия и Азербайджан.

„От Азербайджан получаваме газ, въпреки че не е изградена връзката с Комотини в Гърция. Това обаче носи риск за доставките“, обясни директорът на „Булгаргаз“.

Той каза още, че „Булгаргаз“ е завела дело срещу “Топлофикация”. По думите му ситуацията с тях е тревожна.

„Те имат нужда от много сериозна финансова подкрепа. Но дългът трябва да бъде изплатен. Що зависи от „Булгаргаз“ газът няма как да бъде преустановен. Те трябва по някакъв начин да се изплатят. И при ниски цени, и при високите цени се трупат дългове. Трябва да се намери устойчиво решение, Пазарът е свободен – има 30-40 търговци“, каза той.

По последни данни интерконекторът ще е готов на 1 юли 2022 г. Това би трябвало да ни осигури 1 млрд. кубични метра газ от Азербайджан.

Николай Павлов отказа да каже с какъв процент точно ще се увеличи цената на газа у нас от утре – 1 октомври. От думите му стана ясно, че със сигурност ще е с повече от 16%.

„Булгаргаз“ вече внесе заявка за повишаване на цената на природния газ от утре. Решението ще бъде взето от КЕВР на закрито заседание в утрешния 1-ви октомври.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!