Филмът „Уестърн” на Валеска Гризебах – копродукция между Германия, България и Австрия, е сред тримата финалисти в надпреварата за европейската филмова награда LUX („Лукс“), предава „Филм ню Юръп”.

Победителят ще бъде обявен в Европейския парламент в Страсбург на 15 ноември 2017г.

Останалите селектирани филми са френският Beats per minute („Удари в минута“) на Робин Кампийо, за активисти за повече средства и видимост на борбата със СПИН в началото на 90-те години на миналия век и скандинавския Sami Blood на Аманда Кернел, за младо момиче от коренното население на полуострова Саами, което се бори с дискриминацията срещу народа си.

Финалистите бяха обявени от председателя на ЕП Антонио Таяни преди няколко дни.

През октомври „Уестърн” и „Удари в минута” ще бъдат преведени на 24 езика от ЕС и ще бъдат представени в над 50 града и фестивали в Евросъюза.

„Уестърн” е продуциран от „Комплизен Филм Продъкшън” в копродукция с Братята Чучкови. Действието се развива в България.

В лентата се разказва за група немски работници, които участват в изграждането на хидроелектроцентрала в отдалечено, непознато за тях място с чужда култура. С препратки към класическия жанр на филмите за каубои и индианци той разглежда темите за икономическата миграция и интеграцията, пишат от Европейския парламент.

Филмът бе в конкурса „Особен поглед” на Кан.

Двете други български номинации в десетката бяха „Слава” – вторият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и българо-белгийската копродукция „Белгийският крал”..

Голямата награда „Лукс“ се връчва от евродепутатите за филми, които насърчават диалога, разнообразието и европейските ценности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук