След повече от две години преговори и една глобална пандемия, европейските лидери най-накрая се споразумяха за бюджета на Общността за следващите седем години.

Многогодишната финансова рамка за 2021-2027г. ще бъде на стойност 1,074 трилиона евро и ще бъде съпътствана със 750 млрд. евро фонд за възстановяване.

Но кой и при какви условия ще получи пари? „Политико” обясняват:

Възстановяване от кризата

Част от фонда за възстановяване – 321,5 млрд. евро ще бъдат под формата на грантове за държавите членки, 360 млрд. ще бъдат отпускани като заеми за най-пострадалите европейски икономики. Целта е държавите да бъдат подпомогнати, за да се справят по-лесно с кризата.

Грантовете обаче ще бъдат обвързани с план за възстановяване, който всяка една държава трябва сама да състави. Това означава, че ще бъдат необходими и много реформи във всяка една страна членка на ЕС. Страните ще получат пари, въз основа на техния прогрес по въпросните реформи.

Под натиска да спестят пари, лидерите отхвърлиха идеята за „инструмент за платежоспособност” в размер на 26 млрд. евро, който трябваше да подпомогне компаниите, застрашени от фалит заради кризата.

Земеделие

Общата политика в областта на земеделието ще разполага с 336,4 млрд. евро, разпределени както следва:

  • 258,6 млрд. евро по първия стълб – който основно финансира директни плащания на земеделските производители
  • 77,9 млрд. евро за развитие на селските райони – с тях ще се финансират зелени и социални програми

Все пак парите за земеделие са по-малко с 46 млрд. евро в сравнение с предишния финансов период – 2014-2020г.

Новата сделка включва още 7,5 млрд. евро безвъзмездни средства за развитие на селските райони от фонда за възстановяване на ЕС, предназначени да помогнат на земеделските производители да посрещнат климатичните амбиции на блока. Сумата все пак е наполовина по-малка, отколкото се предвиждаше в началото.

Кохезия (политика на сближаване)

Кохезионните фондове, чиято цел е да уеднаквят стандарта на живот в държавите членки – ще бъдат в размер на 330 млрд. евро. По новата програма ReactEU, която е част от фонда за възстановяване, пък ще бъдат отпуснати 47,5 млрд. евро.

През последните две години южните и източните страни се бориха усилено, за да запазят първоначално предложените от комисията 330,6 млрд. евро по кохезионните фондове. Парите по тези програми обаче са с 10% по-малко в сравнение с предишния програмен период.

Климат

Лидерите се съгласиха да отделят 30% от общия бюджет на ЕС за климатичните цели. Освен това ще бъде създаден нов Фонд за справедлив преход, който да помогне на замърсяващите региони да финансират преминаването към по-чисти индустрии.

След като помощта по това перо бе орязана значително, в крайна сметка в новия бюджет на ЕС останаха 17,5 млрд. за тези цели. Полша ще има достъп до 50% от общите средства.

Здравеопазване

Новото в бюджета са парите за здравеопазване. В условията на глобална пандемия, новата здравна програма ще получи едва 1,7 млрд. евро. Плановете бяха да се заделят 8 млрд. от фонда за възстановяване, но те се разпаднаха по време на преговорите.

RescEU, отделна програма, използвана за набавяне на медицинско оборудване, както и други спешни средства, ще получи общо 3 милиарда евро.

Иновации

Хоризонт Европа ще получи 80,9 млрд. евро (75,9 млрд. евро от МФР и 5 млрд. евро от фонда за възстановяване). Това са 16,2 млрд. евро повече от предходния период на бюджета. .

Дигитализация

Програмата „Дигитална Европа” за финансиране на високоефективни компютри, изкуствен интелект и киберсигурност получи малко под 6,8 милиарда евро. Първоначалният план на Комисията обаче предлагаше за дигитализация да се похарчат 8,2 млрд. евро, особено в ситуация, в която ЕС трябва да се конкурира с държави като САЩ и Китай.

Инфраструктура

Транспортната инфраструктура ще може да се възползва от 11,4 млрд. евро (плюс 10 млрд. от фондовете за регионално развитие). В това число попадат 1,4 млрд. за железопътен транспорт, 5,2 млрд. за енергийна инфраструктура, 1,8 млрд. евро за дигитална инфраструктура и 13,2 млрд. за космическата програма на ЕС.

Развитие и миграция

Инструментът за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество ще разполага със 70,8 млрд. от европейския бюджет. През настоящия програмен период, блокът похарчи 71,8 млрд. по същата програма.

Миграцията и граничният контрол ще получат голямо парче от новия бюджет – 22,7 млрд. евро, въпреки че комисията настоя за 30,8 млрд.

Емисии и рециклиране

Планът предвижда да се заплаща такса за нерециклируемите пластмаси от 1 януари 2021г. Предвижда се още да се събират приходи от системата за търговия с въглеродните емисии на блока.

Върховенство на закона

Предложението европейското финансиране да е обвързано с върховенството на закона, предизвика най-големите дебати през последната седмица. Унгария и Полша твърдо се противопоставиха на тази идея. В крайна сметка предложението беше прието и гласи: „Въвежда се режим на условно защитаване на бюджета на ЕС от ново поколение, който ще е обвързан със санкции, приемани с квалифицирано мнозинство в Съвета.”

По-малки вноски

Крайната сделка включва годишни отстъпки върху вноските в бюджета – така наречените отстъпки – на пет държави: Германия (3.671 милиарда евро годишно); Холандия (1.921 милиарда евро годишно); Швеция (1,069 милиарда евро годишно); Австрия (565 милиона евро годишно); и Дания (377 милиона евро годишно).

Той също така съдържа редица персонализирани подаръци за различни страни, включително 200 милиона евро за Белгия и България, и 1,6 милиарда евро за Чехия.

Брекзит

Бюджетът включва 5 милиарда евро за специален резерв за приспособяване към Брекзит. Тези пари ще отидат към държавите и индустриите, които ще се най-засегнати от напускането на Великобритания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!