Снимка на Биг Бен във Великобритания

Великобритания и ЕС няма да могат да сключат споразумение за свободна търговия след оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз, съобщи „Дейли Телеграф“, позовавайки се на високопоставен източник.

Работната хипотеза е, че Великобритания ще търгува с ЕС съгласно правилата на Световната търговска организация  веднага щом приключи преходният период т.е до края на годината.

Сделка няма да има?

Към настоящия момент съществува предположение, че сделка няма да има, според източници на изданието, въпреки че вероятността да се постигне базово споразумение, в случай че ЕС се съгласи на отстъпки по време на есенната сесия, все още съществува.

Правителството на Великобритания отдавна даде да се разбере, че е готово да приеме факта и няма намерения да отстъпва по основни пунктове като риболова, така че всичко е в ръцете на ЕС, цитира източника си „Дейли Телеграф“.

Изданието отбелязва, че преговорите между двете страни са в задънена улица по ключови спорни въпроси на евентуална сделка.

Текущия кръг преговори между представителя на британския премиер Дейвид Фрост и главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние завършва утре като нито една от страните не очаква пробив в него, отбелязва изданието.

На 7 юли в телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел Борис Джонсън заяви, че Великобритания е готова да премине към търговия с ЕС по правилата на Световната търговска организация ако страните не успеят да стигнат в срок до търговско споразумение.

Преговорите остават в задънена улица

На 7 юли в Лондон започнаха неформални преговори между представители на Великобритания и ЕС, които все още не могат да преодолеят противоречията и постигнат договореност за формата на бъдещите отношения между страните.

Както по-рано съобщиха от двете страни, най-сложни остават разногласията по отношение на риболова. Лондон счита за неприемливи исканията на ЕС да осигури достъпа на европейски рибари до британски риболовни райони, наричайки това несъвместимо с бъдещия статус на Великобритания като независима крайбрежна страна.

Великобритания напусна ЕС на 1 февруари 2020 след тригодишни преговори. Брюксел и Лондон се договориха за преходен период , през който за Обединеното Кралство важат всички разпоредби на ЕС.

През това време страните трябва да се споразумеят за изграждане на бъдещи отношения.

Борис Джонсън подчерта преди това, че се надява, проектът на бъдещото споразумение да бъде готов до края на юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!