Лукойл - Росенец
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство очаква до няколко дни нефтената компания „Лукойл Нефтохим“ да преведе нов данък свръхпечалба от около 90 млн. лв., заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред БНТ.

Министърът не съобщи подробности. Най-вероятно въпросните очаквани 90 млн. лв. са авансов данък-печалба за 2023 г.

Припомняме, че в последните дни на 48-ия парламент депутатите гласуваха още едно облагане на „Лукойл Нефтохим“ – компанията да превежда към фонд „Сигурност на електроенергийната система“ всеки месец 70% от ценовата разлика между суровия петрол сорт „Брент“ и руския по-евтин петрол „Уралс“. Депутатите нарекоха този акт Закон за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт и той трябва да влезе в сила след ратификация от Европейската комисия. Засега няма данни да е дадена зелена светлина от ЕК.

В края на 2022 г. рафинерията внесе 73 млн. лева от допълнителното облагане с 33% на свръхпечалбата през 2022 г. съгласно европейския регламент за фирмите в сектор „горива“. Идеята на този регламент е да се помага на крайните потребители заради скока в цените на енергията.

„Лукойл“ твърдо спазва плана по дерогацията на забраната за внос на руски петрол. От 1 януари 2025 г. те трябва да спрат да преработват руски суров петрол. Правят се проби с неруски нефт, всеки месец по един танкер с неруски нефт пристига. Рафинерията се подготвя да продължи да работи след 2025 г. Няма друг избор“, заяви Стоянов.

Служебното правителство обмисляло още мерки за подпомагане на групи от населението с пари от обложената с данък свръхпечалба на „Лукойл“, както бяха подпомогнати общественият транспорт в градовете и междуселищните превози.

Никола Стоянов обясни, че обещаната отстъпка за горива за търговци в слабо населени места е още в суров вид. Идеята била да се възстанови стара практика на подпомагане на съществуването на магазини в селата. „В момента търговци с бусове обикалят много села и така продават хранителни стоки, често без никакви касови апарати. Искаме да финансираме зареждането на магазините, които много често са на някакви кооперации, и те да продължат да оперират“, каза той.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук