Еленко Божков
Еленко Божков

Предстои окончателното подписване с американската компания „Уестингхаус“ на инженерингов договор за изграждането на 2 блока по технология AP 1000 върху площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков, който участва в конференция за развитието на ядрената енергетика в София.

Според Божков основните задачи на този договор са максималното участие на българската индустрия в изграждането на двата блока, оптимално използване на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия контракт. Очаква се и подписване на междуправителствено споразумение между България и САЩ за изграждане блокове 7 и 8 към АЕЦ „Козлодуй“. Преди да бъде подписано това споразумение обаче, то трябва да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете правителства трябва да бъде ратифицирано и от българския парламент, съобщи БТА.

Същият инженерингов договор предстои да бъде разработен и подписан с френската енергийна компания „Електрисите дьо Франс“ (EDF) за 2 блока по 1000 мегавата на площадката в Белене с руското оборудване ВВЕР-1000. Доизграждането им ще бъде с френска конвенционална технология. По същия начин, както със САЩ, ще бъде подписано междуправителствено споразумение между България и Франция.

Договорът с „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е за 10 години, обясни зам.-министърът. Първата доставка ще е през 2024 г. Предстои горивото да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). С френската компания „Фраматом“ е подписан договор за доставка на свежо ядрено гориво за 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, добави Божков. По този договор доставката е също за 10 години. Първата доставка ще е през 2025 година.

„Изключително добри финансови условия. Окончателният договор беше подписан на 24 март“, заяви още служебният зам.-министър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук