Избори април 2023
Проучването е проведено дни преди вота

Последното социологическо проучване на „Маркетс Линкс“ показва, че   23,7% от гласуващите подкрепят коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“. ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите. Разликата между двете водещи формации е едва 1,4 процентни пункта.

В 49-ия парламент влизат ДПС с 13,6%, както и „Възраждане“ с 11,4%. БСП се очертава да бъде пета на вота – последната партия, която прескача бариерата за влизане в Народното събрание. Тя получава 7,3% подкрепа от анкетираните.

Коалиция „Левицата“ получава 3,2% подкрепа, „Има такъв народ“ – 2,3%, а „Български възход“ – 2,1%.

Социолозите отчитат висок процент на имащите право на глас, които са решили в неделя да не отидат до урните – 22,5 на сто. Голям е и броят на анкетираните, които все още не са решили дали ще упражнят правото си на глас – 13,7 процента.

Според проучването пет партии ще влязат в новото Народно събрание, но на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да има ясен победител.

* Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията, проведено е сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук