избори
Няма да ни следят, докато гласуваме.

Да ни следят ли изотзад, докато гласуваме, или не. Това беше въпросът, по който членове на ЦИК спориха разпалено днес. Проблемът бе как да се разположат параваните в изборните и дали членовете на СИК трябва да имат видимост към гърба на гласуващия зад преградата, съобщи БНР.

Секретарят на Централната избирателна комисия Севинч Солакова цитира разпоредбите на Изборния кодекс, че параваните трябва да осигуряват тайната на вота и не е редно членовете на СИК да се намират зад гърба на гласуващия: „Ще се създаде предпоставки за нарушаване на тайната на гласуването. И затова не трябва да се допуска. Не може СИК да следи избирателя – в гръб, отстрани, зад рамо, през рамо и т.н.“

На обратното мнение – че членовете на СИК трябва да виждат действията на гласуващия, бе зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов: „Това създава предпоставки избирателят да може да извършва нерегламентирани действия – заснемане на вота или изваждане на нова бюлетина, което законодателят не го е предвидил. Кабината за гласуване е параван, с цел именно избирателят да се вижда от СИК, за да не се допускат нарушения“.

При гласуването Комисията прие предложението на Солакова, а спорът бе по повод запитване до ЦИК от членове на СИК в община Марица как по-точно да разположат параваните в стаята.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук