Димитър Стоянов
Министър Димитър Стоянов

Министърът на отбраната упорито продължава да притеснява българското общество с измисления български военен контингент за Украйна. Прави го, отричайки на висок глас, с повод и без повод. Нещо повече: уж опровергавайки хибридния фейк, той му добавя екстри и го разширява.

Този път Димитър Стоянов се изказа във Велико Търново. За пореден път той отрече да се подготвят български войници за бой в Украйна, като за по-убедително допълни опровергаването на фалшивата новина с нова фалшива новина. За целта употреби думата „мобилизация“.

„България няма да изпраща абсолютно никакъв контингент в Украйна! Български войник няма да стъпи там, докато служебното правителство е на власт!“, зарече се министърът пред журналисти. Какво значи това? Че като дойде редовното правителство, то може и да изпрати войници в Украйна, но служебният кабинет на президента Радев не отговаря за това.

После Стоянов подчерта, че няма процес на мобилизация, каквито съобщения се били появили в социалните мрежи. И уточни, че случващото се е „годишни сверки“ на запасняци, които се провеждат ежегодно във военните окръжия.

Димитър Стоянов заяви, че „е изпълнено всичко, взето като решение от Народното събрание на 9 декември“. Предвидената техника е била предоставена на украинската страна през януари, а транспортните разходи – осигурени от Великобритания и Канада. Министърът не забрави да повтори, че „към момента това са възможностите“ на българската страна.

„Ако има друго правителство и то реши, че може българската армия да загуби способности, това ще бъде тяхна отговорност“, каза той.

Преди броени дни Стоянов твърдеше убедено, че в България не се произвеждат исканите от Украйна 155-милиметрови снаряди и затова страната ни няма да се включи в инициативата на Европа за доставката им. Днес обаче се оказа, че 2 български фирми все пак произвеждат 155-милиметрови снаряди, но според него „това са частни контракти“.

На въпрос може ли Министерството на отбраната да контролира този износ (тоест да попречи на изнасянето), Стоянов отговори, че  Министерството на отбраната има представител към комисията на Министерството на икономиката, което издава разрешителните за износ на средства за военна употреба. „Комисията дава разрешения за износ на съответното въоръжение“, посочи той и допълни, че „няма информация“ дали тези договори са с краен получател Украйна. Държавната фирма „Терем“, която е под шапката на военното министерство, няма сключени подобни договори, увери министърът.

После изнесе лекция на тема „Мотивацията да служим на България“ пред курсанти и преподаватели от НВУ “Васил Левски“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук