Европейският съюз категорично отхвърля използването на мигрантите от страна на Турция, за политически цели.

В изявление от Брюксел, 27-те държави членки посочват, че „ситуацията по външните граници на ЕС не е приемлива“.

Гърция, граница, бежанци, Турция

По-рано правителството на турския президент Реджеп Ердоган отрече, че използва мигрантската вълна за „изнудване“ на ЕС.

Анкара иска Брюксел да засили подкрепата си за бежанците от Сирия и за все по-интензивната конфронтация на Турция с режима в Дамаск. ЕС обаче настоява, че Турция трябва да се придържа към предишното споразумение, с което се съгласи да предотврати преминаването на бежанци и мигранти към Гърция.

Гърция, граница, бежанци, Турция

„Незаконното преминаване на границите няма да бъде толерирано“, се казва в изявлението.

„В тази връзка ЕС и неговите държави членки ще предприемат всички необходими мерки в съответствие с правото на ЕС и международното право. Мигрантите не трябва да бъдат насърчавани да застрашават живота си чрез опити за незаконно преминаване на сухоземни или морски граници.“

Министрите от ЕС призоваха Турция „да приеме това послание и да противодейства на разпространението на невярна информация“.

НАТО-ТУРЦИЯ

Иначе днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне с министрите на отбраната на страните членки на ЕС в Хърватия. Те обсъдят настоящата ситуация в Сирия и Турция, както и ще се концентрират върху подкрепата, която Алиансът оказва на турския си партньор.

Йенс Столтенберг
на снимката: Йенс Столтенберг – ген.секретар на НАТО

В отговор на въпрос за необходимостта от въвеждане на забранена за полети зона над Идлиб, за която Анкара настоява, Столтенберг призова за „не спекулиране на опасни неща“.

СРЕЩА НА ВЪРХА МЕЖДУ ПУТИН И ЕРДОГАН

Днес турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят ситуацията в Сирия.

„Очакванията от преговорите са да се постигне общо разбиране за причините за тази криза, вредните последици от нея и набор от необходими съвместни мерки за нейното по-нататъшно прекратяване“, заяви прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков.

Той не уточни какъв конкретен набор от мерки може да бъдат обсъждани, призовавайки да се изчака резултатът от срещата.

По-рано Кремъл отбеляза, че позицията на Русия в предстоящите преговори „ще бъде абсолютно последователна и непроменена”. Според Песков, Москва отстоява териториалната цялост на Сирия и подкрепя Дамаск в борбата срещу тероризма, като същевременно поддържа ангажираност към споразуменията от Сочи и придава „голямо значение на сътрудничеството с турските партньори“.

Реджеп Ердоган, Владимир Путин
на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган и президентът на Русия Владимир Путин

Говорителят на президента на Руската федерация също отбеляза по-рано, че Анкара все още не е изпълнила условията на споразумението от Сочи от септември 2018 г., „в което се посочва, че Турция ще трябва да осигури обезоръжаването на терористите и въоръжената опозиция в Идлиб и изтеглянето на тежкото оръжие и т.н. “

Турският лидер в сряда заяви пред репортери, че очаква от преговорите в Москва „бързо установяване на примирие“. Преди това той увери, че Турция няма апетит към сирийска територия и желание да се укрепи там.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар коментира пред парламента настоящата ситуация в Идлиб. Той заяви, че турските войски ще продължат да действат в провинцията „съгласно международното право и по-ранните споразумения“ от Астана и Сочи. Освен това, каза той, Анкара очаква Русия, за да изпълни споразумението от Сочи, да окаже своето влияние върху сирийските власти.

Преговорите между Путин и Ердоган ще бъдат тяхната трета лична среща от началото на тази година: те говориха на конференцията за Либия в Берлин на 19 януари и на церемонията по пускането на газопровода „Турски поток“ в Истанбул на 8 януари.

Според уебсайта на Кремъл, миналата година Путин е разговарял с Ердоган 12 пъти по телефона – повече, отколкото с други чуждестранни колеги.

От началото на 2020 г. президентите на Руската федерация и Турция проведоха пет телефонни разговора, два от които в края на февруари на фона на ескалацията в Идлиб.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!