АЕЦ

Процедурата по избор на стратегически инвеститор за строителството на АЕЦ „Белене” е незаконна. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

„Тя нито е по Закона за обществените поръчки, нито по някакво международно споразумение, нито по Закона за приватизацията. Тя е една измислена процедура от министерството на енергетиката, която не спазва нито една от съществуващите законови рамки. Затова може да се каже, че е незаконна”, обясни той.

По думите му, решението на правителството от 2018-та година, с което бе възобновено строителството на централата, също нарушава законодателството.

„Вследствие на това е подадена жалба във ВАС за отмяна на това решение. Между другото, първото гледане по същество ще бъде след седмица – на 9 март от 14 часа във ВАС. Предстои там да видим. По принцип, когато тези неща бъдат разбрани и осъзнати от потенциалните инвеститори, защото досега те се крият от тях, но те няма как да останат скрити, предполагам, че ще им подейства като „студен дъжд”. Защото едно висящо дело за обявяване на решението на правителството за незаконно, или за отменяне на процедурата от ЕК, това ще виси като „Дамоклев меч”. Нормалната икономическа логика предпоставя, че нито един инвеститор не би рискувал сериозни средства, за да се включи в този проект”, каза Касчиев.

Според него АЕЦ „Белене” няма да бъде реализиран в обозримо бъдеще. Освен това, правителството отказва да следва световните тенденции и да се ориентира към възобновяемите източници на енергия.

Цялото интервю с енергийния експерт проф. Георги Касчиев може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук