зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева и управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев

„Откровени лъжи!“ – така от Националното сдружение на частните болници нарекоха в специална декларация изявленията на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Дечо Дечев, че чрез по-големи плащания към частните лечебни заведения, отколкото към държавните и общинските за едни и същи лекарства, се източва Здравната каса.

От Сдружението на частните болници са категорични, че не отговаря на истината твърдението, че касата заплаща на частните болници лекарства на цени, различни от тези, с които се реимбурсират държавните и общински болници, защото те се заплащат по позитивния лекарствен списък на самата Здравна каса и съответно по цена не по-висока от цената, определена в този списък, предава БНР.

По повод обвиненията, че е прокаран лобистки закон, позволяващ на частните болници да не провеждат обществени поръчки, от частните болници припомнят, че промяната в закона се наложи заради решение на Европейската комисия от 2014 г., с което се задължават всички страни членки до 2016 г. да синхронизират своите законодателства с новата директива 2014/24/ЕС.

„За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения, се казва още в позицията и се допълва, че всички лечебни заведения в страната са подложени на еднакви пазарни условия – те следва да се договорят с доставчиците на лекарства, консумативи и оборудване, да обезпечат качествени медицински специалисти и в крайна сметка са реимбурсирани от НЗОК при абсолютно равни условия. Единствената разлика, за информация на д-р Дечев е, че държавата, като собственик на част от болниците, дотира тяхното съществуване с парите на данъкоплатците, което е абсолютно забранено по правилата на Европейския съюз. Не само това – поставянето на държавни и частни субекти в дискриминационни отношения е забранено и от Конституцията на Република България“, посочват от сдружението.

С изказването си д-р Дечев нарушава Конституцията и основни други принципи в правото, и следва да му бъде потърсена отговорност, пише още в декларацията.

Вчера оттеглящият се от поста управител на НЗОК Дечо Дечев заяви, че НЗОК заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска. Това се случвало в резултат от законови текстове на здравните власти, които той определя като лобистки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!