Археолозите откриха голямо парче древно злато, ограбено от ацтеките преди 500 години, съобщава „Експрес“. Почти двукилограмова златна плоча е открита при разкопки в парк в Мексико сити през 1981 година, но съвременен анализ на дневника на завоевателя на Мексико Ернан Кортес показа, че тя е била плячкосана именно от него през 1520 година. Остава загадка как златото се е оказало чак в Мексико сити, след като ацтеките са управлявали страната на юг от съвременната мексиканска столица.

Империята на ацтеките към 1519 година
Снимка: НИАИ

Испанците слезли на брега при Веракрус през 1519 година. На следващата година, след като достигнали ацтекската столица Теночтитлан и дори влезли в нея, те били временно принудени да отстъпят от огромна индианска армия, вбесена от убийства на благородници и свещеници, извършени от испанците. Кортес не искал да си ходи с празни ръце и отнесъл масивния златен слитък, който после изгубил в хода на битката.

Снимка: Мазатлан поуст

Националният институт по археология и история на Мексико /НИАИ/ излезе с изявление, според което златният къс без съмнение е онзи, който е паднал в каналите на езерния град Теночтитлан по време на испанското отстъпление. Това е доказано от анализа.

„Този слитък е ключово късче от пъзела на това историческо събитие“ – гласи изявлението.

НИАИ наскоро откри в Мексиканския залив и две котви, вградили се с времето в седиментите, които също са принадлежали на експедицията на Кортес. Те са били на дълбочина между 33 и 50 метра.

За голямо учудване наблизо бе намерено и запазено парче от дървен кръст. Анализът го датира между 1450 и 1530 година – същия период, в който Кортес идва в региона. Според историческите документи лидерът на конкистадорите умишлено е потопил 10 кораба, за да не могат дезертьори от малката му армия да се върнат с тях до Куба. Котвите са намерени на място, където се смята, че е извършено потопяването.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!